Het geheim van saté van de haas? Er is soms wat verwarring over de alom bekende spies. Is het vlees van de haas of van een varken? Saté van de haas wordt gemaakt van varkenshaas, van de malse spier van het varken. Maar hoe maak je de lekkerste?

De spies dankt zijn naam aan de vorm van de spier, deze is enigszins te vergelijken met die van een haas. Ik ben er in ieder geval verzot op! Als ik uit eten ga staart een saté van de haas mij telkens weer aan, en moet ik vaak enige weerstand bieden om niet ‘alweer’ een saté te bestellen. Het is ook niet voor niets, want dit is ultieme verwennerij. Het liefst geroosterd op de barbecue tijdens een zomeravond. Natuurlijk met een flinke hoeveelheid pindasaus.

Wel pindasaus die zo lekker smaakt dat ie al zowat op is voordat de saté van de barbecue af kan. Hebben jullie dat ook? Ik kan die satésaus nooit weerstaan, een stukje vers gesneden stokbrood en dan door de satésaus halen. Jammie! Het recept voor een lekkere zelfgemaakte saté saus vind je hier.
Deze ingrediënten heb je nodig
satesaus (bakje, of zelfgemaakte saté saus)
500 gram varkenshaas
1 rode peper
3 el ketjap manis
2 knoflook teentjes
3 el olijfolie
zout en peper

Zo maak je het
Snijd de varkenshaas als eerst in blokjes van ongeveer 3 bij 3 centimeter. Zorg ervoor dat ze allemaal ongeveer even groot zijn, dit hoeft natuurlijk niet helemaal perfect, maar hoe gelijkmatiger de blokjes zijn des te beter je het kunt barbecuen. Pak een grote kom of schaal en doe de blokjes hierin.

Voeg de olijfolie en ketjap manis toe. Snijd de rode peper in zo klein mogelijke stukjes en pers vervolgens de knoflook teentjes uit. Voeg dit bij de varkenshaas. Breng het op smaak met een snufje peper en zout. Roer het goed door elkaar zodat de saus lekker in de varkenshaas trekt. Zet het daarna weg in de koelkast en laat het tenminste 1 uur staan. Het beste is om dit een hele nacht te laten trekken.

varkenshaas sate

Rijg de stukjes varkenshaas tot slot op een saté prikker. Week de prikkers van tevoren even in een schaaltje met water, zo voorkom je dat de stokjes snel verbranden. Rooster ze gedurende 5 tot 10 minuten goudbruin op de barbecue. Serveer het met een kant en klare saté saus of maak zelf lekkere saté saus. Je kunt ze ook in een grillpan klaarmaken als je geen barbecue in de buurt hebt!

Laat je het mij weten via de reacties hieronder, Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #lekkeremaaltijd als je dit hebt gemaakt? Dat zou ik superleuk vinden!

 

eet smakelijk

5/5 (2)

Beoordeling