Wil je een bijzondere rode wijn drinken? Dat is een mooi idee! Er zijn verschillende kenmerken om op te letten in de zoektocht naar een kwalitatieve rode wijn. Van complexiteit tot de lengte van de afdronk, dit zijn onze tips.

Complexiteit

Hoewel het woord in eerste instantie misschien een negatieve connotatie lijkt te kennen, is dit in de wereld van wijn juist niet het geval als het gaat over complexiteit. Complexe wijnen zijn doorgaans wijnen van een hoogwaardige kwaliteit, waar Bolgheri wijn een prachtig voorbeeld van is. Deze wijn is complex, krachtig en vol, met druivenrassen Merlot, Cabernet Sauvignon en Syrah. De wijn is opgevoed op gebruikte Franse eikenhouten. Je proeft tonen van zwarte bes, zwarte kers, kaneel en damastpruim. Hierin komt de complexiteit naar voren: de wijn wordt niet gedomineerd door één geur en smaak, maar kent meerdere verfijnde en subtiele tonen en nuances.

Regio

Wijn wordt in allerlei landen en regio’s geproduceerd. Uit zo ongeveer iedere regio komen kwalitatieve wijnen: het gaat hier meer om een verschil in type wijn. Zo smaken wijnen uit koelere, nattere gebieden heel anders dan wijnen uit warmere, drogere gebieden. Verschillende andere onderdelen spelen een rol naast het klimaat, zoals de bodem en de hoogte in het gebied. Dit bepaalt namelijk het karakter van de wijn. Het is interessant om hier eens in te duiken. Achterhaal welke kwalitatieve wijnen uit welke regio’s komen. Neem bijvoorbeeld Brunello wijn, een prestigieuze wijn uit de regio Toscane in Italië. De bodem, het klimaat en de traditionele wijnbouwmethoden zorgen voor een indrukwekkend resultaat van een uitzonderlijke kwaliteit. De wijn kent een dieprode kleur, sterke aroma’s en rijke smaken, waaronder kers, pruim, tabak en specerijen. De wijn is krachtig en vol, met mooie tannines en een lange afdronk.

Lange afdronk

We gaan nog wat verder in op de lange afdronk, ofwel de lengte van de wijn. Dit zegt ook iets over de kwaliteit. Bij sommige wijnen verdwijnt de smaak snel weer na het nemen van een slok. Wijnen met een lange afdronk blijven juist lang hangen, ook na het doorslikken. Dit verhoogt het drinkgenot: je geniet als het ware langer van iedere slok. Bij veel wijnen is op te zoeken wat de lengte is: je kunt specifiek op zoek gaan naar wijnen met een goede lengte, mocht dit je wens zijn.

Verhouding

Wijn bestaat uit verschillende belangrijke elementen: tannine, zuurtegraad, alcohol en suiker. Bij een kwalitatieve wijn horen de elementen goed in balans te zijn met elkaar. Een wijn hoort precies genoeg zuren te hebben, voor karakter. Je wenst subtiele tannines te proeven, niet te mild en niet te krachtig. Wijnen kennen verschillende percentages in alcohol: hier is een balans wenselijk. Suiker maakt wijn zacht, wat weer essentieel is om er een compleet drankje van te maken. Je kunt stellen dat alle onderdelen even belangrijk zijn, om de wijn in balans te houden.

Smaak en voorkeur

Tot slot: vergeet ook je persoonlijke smaak en voorkeur niet. Het kan simpelweg zo zijn dat de één een bepaalde kwalitatieve rode wijn heerlijk vindt, maar de ander het glas met tegenzin opdrinkt. Daarin is eigenlijk geen goed of fout: drink vooral de wijn die jij het lekkerst vindt. Natuurlijk kun je de bovenstaande tips als leidraad aanhouden, maar uiteindelijk komt het erop neer dat je de wijn zelf lust.

Door de verschillende kenmerken te achterhalen, maak je een goede keuze voor rode wijn. Kwalitatieve rode wijn is complex, goed in balans en kent een mooie lengte: dit staat vast. Let daarbij ook op je persoonlijke smaak en voorkeur, en je vindt de rode wijn van je dromen.

No ratings yet.

Beoordeling