In een tijd waarin energie steeds schaarser en kostbaarder wordt, zoek je graag naar apparaten die het een beetje zuiniger aan doen. Zo kun je in je keuken vaak al lekker besparen als je gaat koken op een inductie kookplaat, die sneller op temperatuur is dan andere kookplaten en dus minder energie verbruikt. Bovendien is koken op inductie makkelijker en veiliger. Als je op zoek gaat naar een goede inductie kookplaat, moet je wel op een aantal dingen letten. We zetten de belangrijkste zaken even voor je onder elkaar.

Zo werkt inductiekoken

Misschien is het wel leuk om eerst even te vertellen hoe inductie eigenlijk werkt. Het is een vorm van elektrisch koken. Bij een inductie kookplaat wordt de kookplaat zelf niet heet, maar wordt de pan verwarmd. Dat gebeurt door middel van een elektromagnetisch veld, dat de warmte direct naar de pannen geleidt. Er lekt dus bijna geen energie weg en je pannen zijn bijna net zo snel warm als op gas. Bovendien is koken op inductie heel veilig, omdat de kookplaat zelf niet heet wordt en direct na gebruik dus gewoon koel blijft. Daar kun je je vingers niet aan branden! Verder kun je met dit type kookplaat de temperatuur nauwkeuriger instellen dan bij gas. Wil je de kooktijd met 50% terugbrengen en bijvoorbeeld water supersnel opwarmen? Gebruik dan de speciale boostfunctie die op veel inductie kookplaten zit. Ten slotte is een inductie kookplaat ook nog eens makkelijk schoon te maken. Kan het allemaal veiliger, sneller en efficiënter?

Inbouw of vlak integreerbaar?

Bijna alle grote merken hebben een aantal inductie kookplaten in hun assortiment. Meestal op de standaard breedtes van 60 cm, 75 cm of 90 cm. Daarbij heeft de kleinste maat vaak 4 kookzones en de grotere maten 5, waaronder een wokzone. Verder kun je kiezen uit een inbouw kookplaat (die aan de randen op het aanrechtblad rust) of een vlak integreerbare kookplaat (die je verzonken kunt inbouwen in een stenen of granieten werkblad).

Wie gaat hem aansluiten?

Een inductie kookplaat heeft een hoog aansluitvermogen en daar heb je een aparte aansluiting voor nodig. Het is het beste en het veiligste om daar een erkende installateur bij te halen. En er zijn nog een paar dingen om rekening mee te houden. Zo wordt een stekker meestal niet standaard meegeleverd, dus die moet je apart bijbestellen. Ook heb je speciale inductiepannen nodig, die mooi vlak aansluiten op het glazen kookoppervlak, zodat je kookplaat optimaal werkt. 

No ratings yet.

Beoordeling