Jaarlijks, op de tweede zaterdag in november komt de stoomboot met Sinterklaas en zijn gevolg weer aan in Nederland. Dan breekt de gezelligste periode van het jaar weer aan. De tijd van verlanglijstjes, het schoen zetten en natuurlijk allerlei Sinterklaas lekkers. Veel van dit lekkers komt doorgaans uit de supermarkten, de eerste pepernoten liggen immers in augustus al in de schappen maar wat is er nu leuker om zelf in de keuken wat te maken.


Je hoeft echt geen chef-kok te zijn om zelf wat lekkers voor Sinterklaas te maken. Veel recepten zijn namelijk met een aantal eenvoudige basis ingrediënten vrij snel te maken. Veel keukengereedschap is er doorgaans ook niet voor nodig. Van een oven wordt bij veel recepten wel gebruik gemaakt. Mocht je geen oven hebben dan is de keuze wat betreft het aantal recepten wel wat beperkter maar dan noch blijft er voldoende over om het Sinterklaasfeest op te vrolijken.

Veel lekkernijen zijn vrij eenvoudig en vooral leuk om samen met kinderen te maken. Ga aan de slag in de keuken en je hebt gegarandeerd blije gezichten tijdens de landelijke intocht of op pakjesavond.

In veel kookboeken zijn de zowel oude als nieuwe recepten te vinden. Zo kwam in 2014 het “grote kookboek van Sinterklaas” uit met meer dan 100! vrolijke recepten voor en geïnspireerd door Sinterklaas. Een dergelijk boek is natuurlijk uitermate geschikt als cadeau voor echte kookliefhebbers, voor doorsnee keukenprinsessen is het boek te uitgebreid.

Op internet zijn veel websites waarop je recepten kunt vinden. Dit gaat ook van eenvoudig tot meer uitgebreid. Wij vonden op Sinterklaasfan.nl een selectie met lekkere maar eenvoudige sinterklaasrecepten die door praktisch iedereen te maken zijn.

Pepernoten zijn waarschijnlijk wel het meest bekend en horen echt bij het Sinterklaasfeest. Ook wat betreft pepernoten zijn hier diverse variaties van te maken. Het meest bekende pepernootrecept staat hieronder en willen we jullie natuurlijk niet onthouden, je bent immers op Lekkeremaaltijd.nl aan het kijken, een receptensite, veel plezier met het maken van de pepernoten.
Deze ingrediënten heb je nodig
200 gram bloem
½ theelepel bakpoeder
snufje zout
150 gram stroop
2 theelepels kaneelpoeder
1 theelepel kruidnagelpoeder
1 theelepel gemalen nootmuskaat
½ theelepel gemalen korianderzaad
Een bakblik

Zo maak je het
Verwarm je oven voor op 160 ºC. Zeef dan de bloem met het bakpoeder in een grote kom. Maak een kuiltje in het midden en schenk daarin de stroop en de specerijen. Roer alles daarna goed door elkaar en maak het tot een stevig beslag. Smeer daarna het bakblik in met margarine, druk er knikkers van het deeg op en bak ze in een matig warme oven in circa 15 tot 20 minuten lichtbruin en gaar. Je kan controleren of het gaar is door er met een naald in te prikken. Wanneer deze droog blijft, zijn ze klaar en smullen maar.

Laat je het mij weten via de reacties hieronder, Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #lekkeremaaltijd als je dit hebt gemaakt? Dat zou ik superleuk vinden!

eet smakelijk

5/5 (1)

Beoordeling