Het maken van uitzonderlijke gerechten zonder al teveel poespas is iets waar wij van houden. Maar waar veel mensen mee worstelen is het kiezen van de juiste wijn bij hun heerlijke gerecht. No worries, het is heus niet zo moeilijk als het lijkt. Met een paar simpele tips kom je al een heel eind om de juiste wijn bij jouw maaltijd te selecteren. Lees snel verder!

 

Een goede wijn en spijs combinatie zorgt voor evenwicht tussen de smaken van het gerecht en die van de wijn. Omdat het flink lastig kan zijn om erachter te komen welke wijn lekker smaakt bij je gerecht hebben we enkele vuistregels voor je onder elkaar gezet:

 

  1. Kies een wijn die je lekker vindt

Ga voor een wijn die je lekker vindt, in plaats van een wijn die perfect bij het gerecht past. Als je een wijn uitkiest die goed bij het gerecht zou moeten smaken, maar je de wijn bij voorbaat al niet lekker vindt is dit zonde van de wijn. Kies dus een wijn die binnen jouw straatje past. Op die manier geniet je van de wijn, zelfs als de match misschien niet perfect is. Hetzelfde geldt voor voedsel: als je niet van vis houdt, dan is er geen wijn in de wereld die die vis voor jou lekker zal doen smaken.

 

  1. Zoek naar balans

In de wijnwereld wordt gesproken van de body van de wijn. Dit verwijst naar hoe zwaar de wijn in de mond aanvoelt. Een frisse Sauvignon Blanc heeft vaak veel minder body dan een zware Cabernet Sauvignon. De wijn en het gerecht moeten gelijkwaardige partners zijn zodat ze in balans zijn. Zo overheerst de een de ander niet.  Zo is de wijn bij wild vaak rood omdat wildgerechten doorgaans kruidig en stevig zijn en wijn bij vis juist licht en wit. Hoe zwaarder het gerecht, hoe zwaarder de wijn en vice versa.

 

  1. Match de wijn met het meest aanwezige ingrediënt

Dit is een belangrijke bij het kiezen van de juiste wijn. Bepaal voor jezelf wat het meest aanwezige ingrediënt is van je gerecht. Meestal is dit de saus, de kruiden of de bereidingsmethode in plaats van het hoofdingrediënt. Neem bijvoorbeeld een kip marsala met donkere wijnsaus en champignons versus een gepocheerd stuk kipfilet in een romige citroensaus. Bij gerecht nummer een kies je eerder een soepele rode wijn terwijl de citrus aroma’s in gerecht nummer twee vragen om een frisse witte wijn.

 

Nu weet je iets meer over het selecteren van de juiste wijn bij je gerecht. Naast deze drie tips zijn er nog oneindig veel punten om op te letten, maar onze belangrijkste tip is: geniet! Want ga je nu witte of rode wijn kopen, het belangrijkste is toch wel dat je geniet van de wijn.

 

No ratings yet.

Beoordeling