Het begint weer langzaam winter te worden en dit betekent dat het weer tijd is voor soep. Wij kunnen bijna niet wachten om weer een heerlijke soep op te scheppen. Dit keer delen wij ons geheim voor de heerlijkste tomatensoep. Het is een Hollandse tomatensoep met een twist. Je kan deze tomatensoep serveren als voorgerecht, maar natuurlijk ook als hoofdgerecht. Zorg er dan voor dat je wat extra’s maakt.

Wij maken in dit recept gebruik van tomaten uit blik. Dit is lekker snel en je hoeft de tomaten niet eerst te ontvellen. Als je toevallig tijd over hebt, dan hebben we nog een heerlijke tip voor je. Haal hiervoor 1 kg verse tomaten in huis. Snij de tomaten doormidden en doe ze in een ovenschaal. Zet ze nu op 180 graden in een Horeca oven en gril ze even 20 tot 30 minuten. De tomaten mogen best iets zwart geblakerd zijn. Dit zorgt voor een unieke smaak aan de tomatensoep. Wil je graag een snelle soep maken? Koop dan gewoon gepelde tomaten uit blik. Je kan hiermee zonder ontvellen een heerlijke soep maken.

Ben je er klaar voor om de soep te koken? Haal dan eerst Horeca apparatuur in huis zoals een goede soeppan. Je kan zo een extra grote portie maken. Alles wat je over hebt kan je de volgende dag invriezen. Vergeet ook geen staafmixer in huis te halen. Je kan deze soep niet zonder staafmixer maken. Als je alle benodigdheden in huis hebt kan je aan de slag om de tomatensoep te koken.

De ingrediënten voor de lekkerste tomatensoep:

 • 1 ui
 • 3 teentjes knoflook
 • 2 stengels bleekselderij
 • 1 winterpeen
 • 1 kruidnagel
 • 1 laurierblaadje
 • 2 theelepels paprikapoeder
 • 60 ml witte wijn
 • 800 gram gepelde tomaten uit blik
 • 2 kippenbouillon blokjes
 • Zout en peper
 • 100 ml creme fraiche

 

Zo maak je zelf de lekkerste tomatensoep

We gaan eerst aan de slag om de ui te snipperen. Gebruik hiervoor een scherp mes. Snij nu de achterkant van de teentjes knoflook eraf. We gaan straks een knoflookpers gebruiken. Heb je geen pers? Dan kan je de teentjes alvast heel fijn snijden.

Was de winterpeen en snij twee stengels bleekselderij af. Maak ook de stengels bleekselderij goed schoon. Er kan namelijk nog aarde tussen zitten. Je kan de stengels met wat koud water en je handen schoonmaken.

Snij de kont van de winterpeen eraf en gooi dit weg. Snij de wortel in schijfjes. Dit hoeft niet super fijn. Fruit ondertussen in een grote soeppan de ui. Doe dit tot de ui glazig wordt. Voeg nu voor 30 seconden de teentjes knoflook toe. Brand de knoflook niet aan en bak ze even kort mee. Voeg nu de wortels en bleekselderij toe. Fruit alles samen voor 3 minuten.

Voeg nu de kruidnagel, laurierblaadje en theelepels paprikapoeder toe. Wil je de soep iets pittiger maken? Dan kan je een theelepel chili kruiden toevoegen. Dit is optioneel en niet geschikt voor kinderen. Bak de kruiden 2 minuten mee. Blus nu alles af met de 60 ml witte wijn. Bak de witte wijn voor 5 minuten mee zodat de alcohol verdampt. Wil je geen wijn gebruiken? Dan kan je dit vervangen voor appelsap.

Voeg nu de tomaten uit blik toe of uit de oven en 800 ml water. Roer dit even goed door en voeg dan de bouillonblokjes toe. Breng het geheel aan de kook. Zet de soep nu op laag vuur en laat het minimaal 2 uur op staan.

Ga nu met de staafmixer aan de slag om de soep te pureren. Zorg ervoor dat het een gladde soep wordt zonder stukjes. Als laatste voeg je de crème fraiche toe. Even door roeren en je kan de soep serveren.

Tip! De soep is het lekkerste als deze een dag oud is. Hij dikt dan nog wat in. Voeg hiervoor geen crème fraiche toe en warm de soep de volgende dag opnieuw op. Is hij te dik? Dan kan je eventueel wat extra water toevoegen.

4/5 (1)

Beoordeling