Heb jij een reis gepland richting het mooie Italië? Dan zal je niet teleurgesteld worden. Het is een prachtig land vol mooie bezienswaardigheden, indrukwekkende landschappen, vriendelijke mensen en niet te vergeten: lekker eten. Wanneer je in Italië bent moet je eens wat lokale gerechtjes proeven. Hieronder zullen wij er een aantal voor je op een rij zetten die jouw vakantie compleet zullen maken.

1. Spaghetti carbonara

Een van de meest bekende typische Italiaanse gerechten is natuurlijk spaghetti. En dan met name spaghetti carbonara. Vooral in Rome zie je dit gerecht veel voorbijkomen. Vaak wordt deze pasta gemaakt van spaghetti, eieren, Italiaans spek en kaas. Veel mensen denken dat er bij pasta carbonara room wordt gebruikt, maar dit moet je juist achterwege laten. Dit gerecht kent zijn oorsprong van de mijnwerkers, want zij hebben dit gerecht als allereerste gemaakt. En wanneer je weer terug bent in Nederland kun je alsnog genieten van deze pasta, want pasta carbonara maken vergt niet heel veel tijd.

2. Risotto

Risotto kent zijn oorsprong uit het noorden van Italië. Vroeger was er veel armoede in dat gebied, waardoor de mensen gerechten moesten maken met de ingrediënten die zij op dat moment hadden. En dat was rijst, knoflook, ui, champignons en wat olie. Vanaf dat moment was de risotto geboren, en je kunt risotto ook heel gemakkelijk zelf maken – ook al kost het wel wat tijd. Je bakt de risotto in de pan en vervolgens doe je de andere ingrediënten in de pan. Stapsgewijs voeg je bouillon of wijn toe totdat de rijst het vocht heeft opgenomen. Dit herhaal je iedere keer. Voilà, daar heb je een risotto! 

3. Focaccia

Een ander typisch Italiaans gerecht is focaccia. Dit is een soort brood dat ongekend populair is in Italië. Volgens de traditionele wijze moet dit brood gebakken worden op een steenoven of in een haard. Het is eigenlijk een soort dikke laag van deeg waar allerlei ingrediënten in worden verwerkt, zoals kruiden, kaas en olie. Meestal wordt de focaccia gegeten als een bijgerecht tijdens het diner. Smullen!

4. Burrata

Mozzarellaliefhebbers opgelet, want dit gerecht móet je proeven wanneer je in Italië bent. Burrata is namelijk een heerlijke smeuïge kaas gemaakt van buffelmozzarella en verse room. Dit gerechtje kun je vinden in ieder restaurant in Italië, want in het hele land staat de burrata bekend als een heerlijke delicatesse. Vooral in Puglia is de burrata ongekend populair, want daar komt dit gerechtje vandaan. Dit wordt vaak gegeten als een bijgerecht of wordt geserveerd bij een salade. Ook is de burrata lekker op een stukje brood.

5. Pizza Napoletana

De pizza is natuurlijk hét gerecht waar we Italië aan koppelen. De pizza Napoletana mag dan ook zeker niet mag ontbreken in dit lijstje: de pizza met zijn oorsprong uit Napels. Dit gerecht wordt namelijk gemaakt met een aantal simpele ingrediënten en staat bekend om zijn knapperige dunne bodem en dikke korst. Bovendien moet deze pizza op een speciale wijze worden gebakken, namelijk maar een aantal seconden in een oven van 900 graden. Dit is dus niet een typische pizza zoals wij ‘m kennen.

6. Lasagne

In Nederland kunnen we al genieten van een overheerlijke lasagne, laat staan hoe deze smaakt als je in Italië bent. De lasagne kent verschillende varianten en daarvan is de populairste toch wel de lasagne bolognese. Toch blijft het nog altijd de vraag of de lasagne wel echt uit Italië komt. Zo zou de lasagne ook zo uit het oude Griekenland komen waar lasagne afstamt van het woord ‘laganon’. Dat neemt gelukkig niet weg dat je alsnog kan genieten van een overheerlijke lasagne wanneer je in Italië bent.

7. Ossobuco

Wanneer je al eens eerder in Italië bent geweest heb je vast weleens eerder gehoord van Ossobuco. Ossobuco is een gerecht dat wordt gemaakt van kalfsschenkel. Deze wordt gekookt in witte wijn, bouillon en groenten. Ossobuco komt uit Milaan, maar is inmiddels in heel Italië te proeven. Vaak wordt de kalfsschenkel geserveerd bij een heerlijke pasta of risotto met als finishing touch citroensap, peterselie en knoflook. 

8. Een bolletje Italiaans schepijs

Ga je richting de hoofdstad van Italië? Dan wil je daar natuurlijk genoeg tijd doorbrengen om de bezienswaardigheden Rome te zien. En hoe heerlijk is het om deze indrukwekkende – en vaak warme – dag in Italië af te sluiten met een verfrissend bolletje schepijs? Op elke hoek van de straat vind je wel een ijscobar, en vaak met wel tientallen smaken. Niemand weet precies wie de gelato heeft uitgevonden, maar dat mag de pret van deze lekkere sensatie niet drukken.

No ratings yet.

Beoordeling