Eiwitten, ook wel bekend onder de naam proteïne zijn gezond, maar waarom eigenlijk? Ons lichaam is voor ongeveer 17% opgebouwd uit eiwitten. Ons spijsverteringssysteem breekt voedingseiwitten af in aminozuren. En die zuren hebben wij nodig voor het aanmaken van enzymen, hormonen en eiwitten voor ons weefsel. Dit maakt ze één van de belangrijkste voedingsstoffen die ons lijf nodig heeft, en je daarom niet mag missen!

Uit welke ingrediënten haal je deze goede eiwitten eigenlijk? Ik zet ze in deze blogpost voor je op een rijtje. Wat kenmerkend is voor een eiwit rijke lekkere maaltijd is dat het zorgt voor een verzadigd gevoel. Eiwitten zijn belangrijk bij het opbouwen van spieren, en het herstel van je spieren na intensief sporten. Dé rede dat sporters vaak meer eiwitten in hun voeding verwerken.
Noten

De hoeveelheid eiwitten in noten varieert van 8% tot 23%, in combinatie met een vetgehalten tussen de 40% en 75%. Hiervan is een groot deel onverzadigd vet. Noten zijn wel zwaar verteerbaar, daarom wordt er aangeraden om niet meer dan een handje per dag (ongebrand en ongezouten) te consumeren. Het is een gezonde bron aan eiwitten en gezonde vetten. Amandelen en walnoten hebben relatief gezien het hoogste eiwitgehalte. Een goede keuze in een dagelijks voedingspatroon.

Zaden & pitten

In tegenstelling tot de noten bevatten zaden en pitten een eiwitgehalte van rond de 20%. Het is echter wel heel makkelijk om door middel van zaden en pitten extra eiwitten binnen te krijgen. Voeg bijvoorbeeld pitten toe aan een salade. Je kunt tijdens het koken ook lijnzaad, zonnebloempitten of pompoenpitten gebruiken. Pompoenpitten bevatten verreweg de meeste eiwitten, dit kan oplopen tot wel 35%!

Eieren

Het klinkt natuurlijk heel logisch dat ei wordt gezien als een goede bron van eiwitten. Een kippen ei bevat 14% eiwit en bevat tevens ook andere gezonde voedingsstoffen zoals verschillende vitaminen A, B, D en E en allerlei mineralen waaronder ijzer en calcium.

Peulvruchten

Peulvruchten bevatten over het algemeen ongeveer 20% eiwitten. Deze vallen wel onder de zwaar verteerbare eiwitten (net zoals de noten). Verse peulvruchten zoals snijbonen zijn lichter verteerbaar. Ze zijn zo gezond omdat ze een grote hoeveelheid gezonde voedingsstoffen bevatten. Kies dus vaker voor peulvruchten zoals bonen, kikkererwten en linzen. Je kunt daarmee bijvoorbeeld een lekkere linzensoep maken.

Vis

Verse vis zit boordevol goede voedingsstoffen, waaronder veel eiwitten en omega 3, omega 6 en visolie. Eet je bijvoorbeeld wel vis maar geen vlees dan is dit een bron van goede voedingsstoffen. In vis zitten ongeveer 16% tot 25% eiwitten. In de westerse samenleving hebben wij een tekort aan deze stoffen omdat wij over het algemeen te weinig vis eten. Tonijn heeft een relatief hoog eiwitgehalte van 25%. Je kunt ook een salade maken met sardientjes, die bevatten ongeveer 27% eiwitten.

Zuivel

Over zuivelproducten is veel te zeggen. Bijna alle zuivelproducten bevatten lactose, en dat kan ons lichaam moeilijk verteren. De bekendste zuivelproducten in Nederland zijn Melk en kaas. Vroeger werd het vaak aangeraden om koemelk te drinken, maar niets is minder waar. Ons lichaam maakt vanaf het derde levensjaar het “lactase” enzym minder aan, dit enzym is nodig om lactose af te breken. Het gevolg is dat ons lijf lactose moeilijk kan verteren. Verder bevat melk stoffen die ons immuunsysteem aantasten en het kan slijmvorming veroorzaken. Er zijn nog meer redenen waar ik in deze blogpost verder niet op in ga, wellicht in de toekomst!

Vleesvervangers

Bijna alle vleesvervangers zijn zo gemaakt dat er extra eiwitten aan zijn toegevoegd. Deze producten zijn veelal gemaakt op basis van soja eiwitten. Ik zou je aanraden om altijd even naar de ingrediëntenlijst te kijken wat er allemaal in zit.

 

5/5 (1)

Beoordeling