Ezogelin Corbasi soep, of ook wel “soep van de bruid Ezo”, is een soep die je overal in Turkije tegenkomt een veelvuldig wordt gegeten. De hoofdingrediënten zijn bulgur en rode linzen. Deze soep komt oorspronkelijk uit Gaziantep en dankt zijn naam aan de bruid Ezo. Wil je graag eens een soep uitproberen die je nog niet kent? Dit oosterse gerecht kan ik je aanraden!

Ezo was een prachtige vrouw die in het begin van de 20e eeuw werd geboren. Ze was ongelukkig getrouwd en deed er alles aan om ervoor te zorgen dat haar schoonouders haar mochten. Dat lukte uiteindelijk toen ze Ezogelin Corbasi soep ging maken. Haar verhaal verspreide zich tot in de uithoeken van Turkije. Vandaag de dag wordt deze soep in heel Turkije gegeten als ontbijt of als bijgerecht. De smaak is wezenlijk anders dan het recept van deze rode linzensoep dit ik eerder publiceerde.
Deze ingrediënten heb je nodig
100 gram rode linzen
50 gram gehakte bulgur
1 ui
60 gram boter
2 el tomatenpuree
1 el paprikapasta
1,75 liter vlees bouillon
250 gram champignons
zout en peper
1 tl munt

Zo maak je het
Doe als eerst de linzen en je bulgur in een zeef en spoel het af met koud water. Laat het daarna even uitlekken. Pel het ui en hak deze in kleine stukjes. Verhit daarna 30 gram boter in een soeppan en bak de stukjes ui totdat deze glazig worden.

Voeg daarna de linzen, tomatenpuree, bulgur en paprika pasta toe aan de soeppan en giet de bouillon erbij. Meng het geheel totdat het bijna kookt en zet het vuur op een laag pitje en laat het ongeveer 30 minuten sudderen. Roer de soep wel zo af en toe door elkaar heen.

In de tussentijd kun je de champignons schoonmaken en in dunne plakjes snijden. Verhit nu 20 gram boter in een koekenpan en bak de champignons totdat ze goudbruin worden. Voeg deze daarna toe bij de andere ingrediënten in de soeppan en meng het door elkaar. Breng de soep op smaak met zout en peper. Verhit daarna de rest van het boter in dezelfde koekenpan en roer het door elkaar totdat het begint te schuimen. Voeg het munt in de koekenpan en meng het met de boter. Als laatste voeg je de munt toe bij de soep.

Laat je het mij weten via de reacties hieronder, Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #lekkeremaaltijd als je dit hebt gemaakt? Dat zou ik superleuk vinden!

eet smakelijk

5/5 (1)

Beoordeling