Zodra de zon begint te schijnen in de lente en we buiten kunnen zitten, al dan niet met de winterjas nog aan, dan pakken we massaal de rosé uit de koelkast. Logisch, want een glas rosé in het zonnetje is heerlijk, maar eigenlijk kan rosé het hele jaar door prima.

Rosé bij het eten

Rosé kan namelijk een perfecte eetwijn zijn. Voor tapas bijvoorbeeld zijn er twee universele wijnen: cava en rosé. Gegrilde sardientjes, calamaris, lamsbout, gorgonzola salade. Noem het maar op een droge rosé past erbij. Veel mensen zullen zeggen dat de beste droge rosé uit de Franse Provence komt, maar er zijn heel veel wijnregio’s en landen waar de rosé gemaakt wordt. Elke regio staat weer bekend om zijn eigen stijl en druivenrassen die gebruikt worden.

De kleur van rosé

Veel mensen denken bij een donker gekleurde rosé dat het gaat om een zoete rosé. Helaas laten mensen daardoor prachtige rosé links liggen terwijl het in feite gewoon strak droog is. De kleur van rosé heeft namelijk niks te maken met de zoetheid van de wijn. De kleur wordt onttrokken aan de schil van de druiven die worden gebruikt. Des te donkerder schil van de druif, des te meer kleur de rosé kan krijgen. Toch kan er ook een lichte rosé gemaakt worden van een hele donkere druif. Des te langer het sap namelijk in contact staat met de schillen, des te meer kleur er onttrokken wordt.

Rosé maken

Rosé wordt gemaakt van druiven met een gekleurde schil. Toch zijn er ook rosé wijnen die van de druif Pinot Grigio worden gemaakt. Die schil is niet zo donker en dus hebben de wijnen ook een zeer lichte kleur. Om rosé te maken zijn er verschillende methodes. De manier van het mengen van rode en witte wijn is in de EU verboden, behalve voor champagne. Wel is het in sommige landen toegestaan dat trossen blauwe en witte druiven samen worden vergist om rosé te maken. Maar de meest voorkomende methode is toch het persen van blauwe druivenrassen. Om een zeer lichte rosé te maken worden druiven zachtjes geperst en laten ze het sap vrijwel direct weglopen om zo min mogelijk contact met de schillen te hebben. In andere gevallen laten ze de schillen een tijd met het sap weken om een donkere kleur te krijgen.

Druivenrassen

Ga je voor een rosé uit de Provence, dan is de kans groot dat er een aantal van de volgende druivenrassen zijn gebruikt: Grenache, Mourvèdre en Cinsault. Maar rosé van Syrah, Tempranillo, Cabernet Sauvignon, Merlot en bijvoorbeeld Pinot Noir zijn er ook.

No ratings yet.

Beoordeling