10 tips voor het bereiden van een gezonde maaltijd

Je bent van plan om een gezonde maaltijd te bereiden. Alleen waar moet je opletten als je een gezonde maaltijd gaat bereiden? Vaak maken we tijdens het koken onbewust de keuze voor ongezonde ingrediënten. Wij hebben een aantal handige tips om voortaan gezond te koken voor je gezin. Heb je echt geen inspiratie dan kan je altijd een maaltijdbox van bijvoorbeeld Marley Spoon met korting proberen. Hieronder alle tips!

Tip 1: Kook in kleinere porties

Een probleem waar we tegenaan lopen tijdens het koken is dat we in te grote porties koken. We vergeten dat we helemaal niet zulke grote porties nodig hebben. Als je teveel bereidt loop je het risico dagelijks extra calorieën binnen te krijgen. Met als gevolg dat je al snel last krijgt van overgewicht. Een richtlijn voor rijst en pasta is om maximaal 80 gram per persoon te serveren. Voor aardappels wordt 200 gram geadviseerd.

Tip 2: Beperk het gebruik van vlees

In Nederland zit de ouderwetse gedachten er nog in dat we flink wat vlees nodig hebben bij de maaltijd. Maar een dagje vegetarisch is helemaal niet verkeerd voor ons lichaam. Het advies is tegenwoordig zelfs om slechts vijf keer per week vlees te eten. Daarbij worden de porties geadviseerd op zo’n 100 gram per persoon. Vlees is ook nog eens een onbewuste dikmaker. Beperk dus het gebruik van vlees.

Tip 3: Serveer zo’n min mogelijk varkensvlees

Een andere tip die je kan gebruiken is om zo’n min mogelijk varkensvlees te serveren. Varkensvlees is het minst gezond en bevat veel verzadigde vetten. Mocht je toch varkensvlees willen eten, dan is het advies om voor een varkenshaas te gaan. Dit is wel mager vlees. Zorg er wel voor dat je dit nog steeds beperkt tot 100 gram per persoon. Qua vlees is kipfilet het beste voor ons lichaam.

Tip 4: Serveer minimaal 250 gram groente

Krijg je honger met slechts 100 gram vlees en 200 gram aardappels? Dan kan je dit aanvullen met een flink portie groente. Serveer minimaal 250 gram groente en eventueel meer indien je hier van houdt. Leer jezelf aan om bij een hongergevoel vooral gezonde producten te kiezen. We krijgen dagelijks vaak te weinig groentes binnen en de regel van 200 gram groente per persoon is achterhaald.

Tip 5: Stil je lekkere trek met fruit

Een handige tip als je gezonder wilt leven is je lekkere trek vullen met fruit. Dankzij de gezonde suikers in fruit krijg je een voldaan gevoel bij lekkere trek. Je houdt eigenlijk je lichaam voor de gek en je krijgt tegelijkertijd je vitamines binnen. Het is het streven om minimaal 200 gram fruit per dag te eten. Je krijgt zo je vitaminen binnen en je hebt geen last meer van een hongergevoel.

Tip 6: Bak met minder vet

Een besparing waar je op kan letten tijdens het bakken is door minder vet te gebruiken. Maak bijvoorbeeld gebruik van een grilpan om het vlees en de groente zonder boter te grillen. Als je vet gebruikt maak dan gebruik van light vloeibaar bakboter. Je kan hiermee eenvoudig dosseren en een klein beetje gebruiken. Door het gebruik van bakvet te verminderen bespaar je al snel een hoop calorieën.

Tip 7: Kook alles vers zonder zakjes en pakjes

Het is natuurlijk lekker makkelijk om een pakje of zakje voor sausjes etc. te gebruiken. Maar vaak heb je in dezelfde tijd een saus zelf bereid met kruiden. Het nadeel van de pakjes en zakjes is dat ze er veel suikers aan toevoegen. Dit is helemaal niet nodig voor de smaak en zorgt onbewust voor vetten. Kijk gerust eens op de achterkant van een zakje en je zal schrikken van de calorieën. Onbewust krijgen we calorieën binnen die niet nodig zijn.

Tip 8: Bereid je sausen met groentes

Maak je bijvoorbeeld spaghetti? Je kan in je saus heel veel groentes verwerken. Een echte bolognese wordt bijvoorbeeld met tomaten en wortels gemaakt en met een staafmixer glad gemaakt. Je kan hier je dagelijkse portie groente al in verwerken, zonder dat je het door hebt. Je tomaten hoef je ook niet eens uren te koken. Je kan gewoon met bliktomaten werken. Deze zijn vers geplukt en al voorbereid, waardoor je gewoon je vitaminen binnenkrijgt en binnen vijftien minuten een pastasaus klaar hebt. Je hoeft niet eens te hakken en te snijden.

Tip 9: Beperk het gebruik van kaas

Natuurlijk is gesmolten kaas over je spaghetti heerlijk. Toch is het een gewoonte om kaas zoveel mogelijk uit je dieet te houden. Pak gerust eens een pakje geraspte kaas en je ziet dat er heel veel calorieën en vetten inzitten. Probeer dus het gebruik van kaas zoveel mogelijk te beperken. Mocht je wel kaas nemen beperk dit tot een eetlepel.

Tip 10: Shop met korting voor een grillpan

Een goede grillpan is eigenlijk noodzakelijk als je gezond wilt koken. Als je een goede grillpan in huis haalt kan je zonder problemen zonder boter vlees en groentes grillen. Als je met korting shopt voor een grillpan ben je ook nog eens voordeliger uit. Je kan zo voordelig aan je nieuwe lifestyle beginnen en gezonder gaan leven.

No ratings yet.

Beoordeling