Het is een beetje een mysterieus geval, de zoete aardappel. Kennen we als Hollanders onze aardappel als de beste, de zoete variant voelt voor sommige mensen nog altijd wat vreemd. 

Dat is ook niet zo gek als je weet dat de zoete aardappel helemaal geen familie van de ‘gewone’ aardappel is. De zoete aardappel maakt geen deel uit van de nachtschadefamilie waar de bekende aardappel toe behoort.

De zoete aardappel behoort tot de windefamilie. Ze smaken dan ook meer als wortelen. En ze groeien louter in warmere oorden. Ze zijn vrijwel zeker afkomstig uit Midden- en Zuid-Amerika. Het was Columbus die de aardappel mee naar Europa nam.

Nederlanders moesten er eerst niets van hebben

Nederlanders hebben lange tijd niets op gehad met dit zoete rode exemplaar. Het heeft een aantal eeuwen geduurd, maar inmiddels neemt deze aardappel gretig aftrek en sjouwt menigeen een kilo van de supermarkt of groenteboer mee naar huis in de Rains rugzak.

Omdat deze aardappel boordevol vezels en voedingsstoffen zit, wordt het meer en meer in Nederland gegeten. Je kunt de aardappel wel twee weken in een keukenkastje bewaren, dus sla gerust een voorraadje in.

Je kunt er prima frites van maken

Vanwege het gezonde karakter zijn maaltijden met daarin zoete aardappel verwerkt supergezond. Zo biedt het sporters en zeker scholieren die dagelijks door weer en wind fietsend met hun volle schooltas naar school gaan, een stevige basis. Trouwens; je kunt er ook prima frites van maken, dus dat valt vast bij ze in de smaak.

Een heerlijk recept is dat van taco’s gevuld met zoete aardappel, avocado, mais en wat je ook maar aan groenten nog hebt liggen. Ben je geen vegetariër dan voeg je er kip of gehakt aan toe.

Stamppot van zoete aardappelen

En wat te denken van zoete aardappel stamppot met spinazie en geitenkaas? Of nacho’s met zoete aardappel, kip en gesmolten kaas. Geen scholier die dit laat staan.

Ook anderen trouwens niet. Want wie iedere dag met een Cowboysbag vol dossiers richting kantoor moet, kan ook wel wat extra vitaminen gebruiken. En die zitten volop in deze zoete aardappelen.

No ratings yet.

Beoordeling