Kurk muurvast? Zo krijg je ‘m d’r wel uit!

Rampscenario: tijdens een speciale gelegenheid krijg je de kurk niet dan wel gedeeltelijk los. Wat moet je precies doen om dergelijke gênante situaties te voorkomen?

Het proces van een kurk uit een fles halen heeft toch niet zoveel voeten in de aarde? Gewoon een trekker erin draaien, beetje wrikken en plop! Een kind kan de was doen, zou je zeggen.

Maar niets is minder waar. Zo ja, dan zouden we uiteraard niet aan dit artikel zijn begonnen. Geloof ons daarom wanneer we je zeggen dat er diverse manieren zijn om een fles te openen, die er allen op georiënteerd zijn om de smaak van champagne of wijn te behouden en te voorkomen dat de kurk afbreekt. Dat kan de beste overkomen; maar niet wanneer hij of zij de juiste methode tot zijn of haar beschikking heeft! En voor de klassieke kurkentrekker zijn genoeg alternatieven te bedenken zoals…

Het kelnersmes

Zodra je weet wat je hiermee moet doen, zal iedereen opkijken van al jouw kennis en kunde op het gebied van wijn. Zeker wanneer je je vaardigheden met dit onmisbare stuk gereedschap duidelijk laat zien aan je gezelschap!

Om de show te stelen, snijd je eerst het folie van de bovenkant van de fles. Daarmee voorkom je dat de wijn van de beschermlaag in het glas druppelt, wat de smaak negatief kan beïnvloeden.

Draai het kelnersmes in de kurk totdat je in staat bent om nog één slag te maken. Zodra je te ver gaat, loop je de kans om brokken van de stopper in je wijn terug te vinden. Maar draai je te weinig, dan heb je de mogelijkheid dat de kurk afbreekt. Zo zie je maar weer, wijnflessen openen gaat niet altijd over rozen!

Zet vervolgens de hefboomarm tegen de rand van de fles, zodat je gemakkelijk de kurk omhoog trekt. Om echt te getuigen van stijl, draai je het gereedschap uit de kurk terwijl die nog in de fles zit. Vervolgens verwijder je de kurk zelf en presenteer je die aan degene wiens glas je mag inschenken. Hij of zij kan door te ruiken dan goedkeuring geven. Zoals het hoort.

Klauwhamer en spijkers

Nee, dit is geen misplaatste kop. Op een ludieke en creatieve manier kun je met behulp van standaard gereedschap kurken verwijderen! De lengte van de spijkers is wel belangrijk; die mag niet te gering zijn, omdat je anders de kurk niet los krijgt.

Zodra het folie is verwijderd, sla je één voor één de spijkers in de kurk. Zorg ervoor dat ze niet te dicht op elkaar staan, zodat je ze er gemakkelijk stuk voor stuk weer uit kunt trekken. Zo komt de kurk immers steeds ietsje verder omhoog en krijg je hem er gemakkelijk uit. Kom je een kurkentrekker tekort of wil je je gasten eens vermaken met een verbluffende act? dan zijn een hamer en vijf spijkers al wat je nodig hebt!

Lekker laten zitten

Dankzij technische innovaties hoeft die kurk er niet eens uit. Wanneer je kiest voor het Coravin systeem, breng je een holle naald in de stopper. Hier wordt argongas doorheen gespoten, wat je in staat stelt om wijn te schenken zonder dat er zuurstof aan toe wordt gevoegd. Dit betekent dat de smaak volledig intact blijft en dat in één keer leegdrinken van een geopende fles volstrekt onnodig is. Hoewel, zolang de wijn goed genoeg smaakt, niemand hoeft te rijden en er aan gezelligheid geen gebrek is… wat let je dan?

1.88/5 (8)

Beoordeling