Pure chocolade, je moet ervan houden, is pure chocolade gezond? Mensen vragen het vaak en er wordt vaak vanuit gegaan dat iemand melk chocolade of witte chocolade lekkerder vindt. Volgens mij is het net zoals met koffie, je moet het leren drinken. Onlangs was koffie nog in het nieuws, hoe zit het met pure chocolade?

Pure chocolade zit boordevol voedingsstoffen die goed zijn voor ons lijf, echter wel alleen de pure chocolade met een cacao gehalte van tenminste 70%. Dus in plaats van suiker cacao, deze repen zijn vaak wel iets duurder, maar vele malen gezonder. Cacao is namelijk een duur product, dit maakt een goede reep dan ook duurder. Chocolade is ook een arbeidsintensief product om te maken. Ik kies zelf wel altijd voor fairtrade chocolade, dan weet ik zeker dat de cacaoboer ook krijgt wat hij zou moeten verdienen. Met chocolade kun je ontelbaar veel lekkere gerechten maken, wat dacht je bijvoorbeeld van chocolade cupcakes of chocolade creme?
Het bevordert de bloedsomloop

Een reep pure chocolade zit vol antioxidanten, dit zorgt ervoor dat het de bloedsomloop stimuleert en je bloeddruk verlaagt. Hier zijn veel studies over te vinden die het verband leggen tussen pure chocolade en bloeddrukverlaging. Naast de antioxidanten zijn er ook flavonoïden te vinden, deze zorgen ervoor dat je op latere leeftijd een kleinere kans hebt op het krijgen van diabetes type 2. Dit type diabetes zorgt voor een insuline resistentie, de flavonoïden zorgen voor een tegenovergesteld effect. Heel goed voor je lichaam dus!

Pure chocolade stimuleert de dopamine afgifte

Dopamine is een stofje die onze hersenen aanmaken, het zorgt ervoor dat je jezelf gelukkiger voelt, bij iemand die rookt maken de hersenen deze stof ook aan wanneer diegene een sigaret opsteekt, telkens (na ongeveer een uur) is de nicotine uitgewerkt en steekt de roker een sigaret op en is het cirkeltje rond.

Chocolade zorgt echter ook voor dit effect, en gelukkig een veel beter alternatief dan een sigaret. Deze dopamine afgifte komt tot stand door de omzetting van Phenylalanine in ons lichaam. Naast het geluksgevoel dat je ervaart gaat het libido ook omhoog (bij mannen in het bijzonder) en zorgt het voor een betere concentratie.

Het “cacao stofje” doet zelf ook iets, dit geeft een verliefd gevoel. En last but not least, er komt ook caffeine en thebromine vrij, dit stimuleert het zenuwstelsel. In pure chocolade zit echter zo weinig dat je er niet zoveel van voelt, en dat je er ook niet verslaafd aan kunt raken.

Eet pure chocolade met mate

In pure chocolade zitten veel vezels, magnesium, koper, ijzer en een groot aantal andere mineralen die we nodig hebben. Er zit relatief gezien alleen wel veel in. Eet het daarom met mate! Teveel van deze mineralen kunnen een averechts effect creëren. Zelf eet ik dagelijks ongeveer 20 gram, dit is een goede maatstaf. Naast chocolade is thee ook erg gezond, bestel een extra voordelig theepakket op Huisvanmo!

Vond je dit artikel waardevol? Help dan mee om dit blog bericht de delen met anderen. Klik hieronder om dit bericht te delen! Ik zou het ook leuk vinden als je een reactie achterlaat!

5/5 (1)

Beoordeling