In dit artikel lees je wat iedereen zou moeten weten over quinoa, wat is het? En hoe gebruik je het? Je ontdekt de gezonde effecten van quinoa op je vetverbranding, spiermassa en immuunsysteem. En val je sneller af als je quinoa eet, of werkt het juist tegen je?

Uit welke ingrediënten haal je deze goede eiwitten eigenlijk? Ik zet ze in deze blogpost voor je op een rijtje. Wat kenmerkend is voor een eiwit rijke lekkere maaltijd is dat het zorgt voor een verzadigd gevoel. Eiwitten zijn belangrijk bij het opbouwen van spieren, en het herstel van je spieren na intensief sporten. Dé rede dat sporters vaak meer eiwitten in hun voeding verwerken.




Wat is quinoa precies?

Quinoa lijkt in het land van gezonde voeding op een superfood anno 2017. De Inca’s hebben deze plant de naam gegeven die het vandaag de dag heeft. De plant wordt ongeveer één meter hoog. De korrels zijn relatief klein, maar ze zijn indrukwekkend als het aankomt op de voedingsstoffen die ze bevatten. Ze zijn namelijk rijk aan vitaminen, eiwitten, antioxidanten en mineralen. Je ziet ze steeds vaker in een willekeurige supermarkt opduiken, ook restaurants hebben de korrel weten te vinden. Vanwege de voedingswaarde zijn quinoa korrels een ideale aanvulling voor mensen die graag een paar kilo’s kwijt willen.

De voordelen van de quinoa korrels

Ze zitten boordevol goede stoffen, dit maakt het een uitstekende bron van eiwitten die ons lichaam nodig heeft en zelf niet aanmaakt. Ook bevat het maar liefst 9 verschillende aminozuren die goed zijn voor ons lijf. In tegenstelling tot andere graankorrels bevat quinoa vele malen meer eiwitten. Ook voedingsstoffen als ijzer, calcium fosfor, magnesium, vezels en tal van vitamines. Van groot belang om de werking van je spieren en zenuwstelsel te bevorderen. Naast de vele goede voedingsstoffen bevatten de quinoa korrels maar weinig calorieën, vandaar dat ze prima passen in een afvalschema.

quinoa korrels

Hoeveel eiwitten zitten er dan precies in? Best wel veel, een portie van 100 gram bevat namelijk meer eiwitten dan een glas melk. Wil je spieren kweken dan zorgen deze eiwitten ervoor dat beschadigde spieren (de spierpijn die we allemaal wel kennen na intensief sporten) zich weer kunnen opbouwen. Dit maakt quinoa ideaal voor sporters.

Quinoa is bijzonder goed voor iedereen die graag wil afvallen. De eiwitrijke quinoa korrel zorgt er namelijk voor dat je sneller een gevoel van verzadiging hebt. Veel meer dan wanneer je enkel koolhydraten eet. Ook zorgt het eiwit ervoor dat je minder snel trek hebt in ongezonde voeding of snacks. Naast het feit dat quinoa zorgt voor het herstel van spierweefsel speelt het ook een belangrijke rol bij afslanken, omdat het de eetlust vermindert.

Stress verminderen en vol antioxidanten

De korrels bevatten ook tryptofaan, dat is een aminozuur van serotonine. Serotonine is een hormoon die invloed hebben op neurotransmitters in onze hersenen. Dit zorgt voor een ontspannen gevoel. Tryptofaan vermindert stress gevoelens en brengt een welzijnsgevoel teweeg. Hierdoor heb je tevens minder behoefte om te gaan snoepen, omdat je een prettiger gevoel hebt.
Ook als het aankomt op antioxidanten scoort quinoa hoog. Er wordt gedacht dat deze antioxidanten veroudering tegengaan, ziektes bestrijden en je weerstand verhogen.

Hoe gebruik ik quinoa?

Quinoa is bij uitstek een goede vervanger van rijst of pasta. In restaurants kun je zelfs vaak de pasta vervangen door quinoa. Niet dat pasta ineens ongezond is, in tegendeel, op Lekkeremaaltijd.nl staan een aantal lekkere gezonde pasta recepten. Ook kun je pap of brood maken van quinoa, of gebruik het als voedingssupplement in een lekkere smoothie of kommetje yoghurt. De korrels kun je ook gebruiken bij het maken van een lekkere quinoa salade, strooi er simpelweg een aantal overheen. In de meeste gevallen worden de quinoa korrels gekookt of geroosterd. Vanwege het lage zetmeelgehalten worden quinoa korrels niet kleverig, iets dat bij rijst wel het geval is. Ook ligt het niet zwaar op de maag!

5/5 (1)

Beoordeling