Gember kennen we allemaal, het wordt veelal in de oosterse keuken gebruikt, en dat is niet voor niets, Want, is gember gezond? Als je er bewust van bent hoe gezond gember is dan mag het niet in je dagelijkse voedingspatroon en keuken ontbreken. Haal je zelf niet regelmatig een strokje gember? In dit blog ga ik je vertellen waarom gember eigenlijk niet mag ontbreken.

Ik denk dat het je zal verbazen hoe gezond gember is, en welke leuke gerechten je er allemaal mee kunt maken. Het is dan ook niet voor niets dat je gember tegenwoordig overal ziet liggen. Wat is gember eigenlijk? Het is de stronk van de gemberplant. Deze plant behoort tot de planten familie waar ook kardemom en kurkuma bij horen. Gember is vers te koop, maar je kunt het ook als gemalen kruid in potjes kopen. Ik heb zelf de voorkeur voor verse gember.
Gember werkt ontstekingsremmend

Ontstekingen worden vaak in verband gebracht met chronische ziektes, deze voel je vaak niet en sluimeren ons lichaam in. Gember staat bekend als sterke ontstekingsremmer en kan helpen bij veel verschillende chronische ziektes en klachten. De stof die hiervoor zorgt heet “6 gingerol”.

Het verlicht pijn

Gember wordt al eeuwenlang gebruikt als medicijn tegen allerlei pijnen, waaronder menstruatiepijn. Uit een recent onderzoek onder 150 vrouwen bleek dat als je bij het begin van menstruatie ieder dag gember eet dit de pijn daadwerkelijk verlicht. Ook helpt gember spierpijn na het sporten tegen te gaan.

Gember vermindert artrose en reumatische klachten

Vroeg of laat krijgen veel vrouwen te maken met gewrichtsklachten. Hier wordt veelvuldig onderzoek naar gedaan, het blijkt steeds vaker dat dit geen slijtage is van onze gewrichten, maar van chronische ontstekingen. Gember helpt door deze chronische ontstekingen tegen te gaan, en bestrijd tegelijkertijd de pijnklachten die hiermee gepaard gaan. Uit een studie onder 246 mensen met artrose, meestal de voorloper van artritis, kregen ze gember voorgeschreven, hierdoor was er minder pijnmedicatie nodig.

Het verhoogt de opname van voedingsstoffen

Veel vrouwen zijn ondervoed in het aantal voedingsstoffen (dit is wat anders dan calorieën!) Het zout wel eens de reden kunnen zijn waarom het lichaam om voeding blijft vragen. Het lichaam heeft dan te weinig voedingsstoffen om je lijf gezond te houden en stuurt je op pad naar eten. Gember helpt je lichaam om voedingsstoffen beter op te nemen, tot wel 200%! Dit maakt het bij uitstek een goede reden om in gerechten gember te verwerken. Als je de smaak van gember niet zo lekker vindt kun je gember uit een potje gebruiken, dat is veel minder sterk aanwezig.

is gember gezond

Gember houdt de bloedsuikerspiegel in stand

Naast dat het helpt om voedingsstoffen beter op te nemen, helpt het ook om de bloedsuikerspiegel in balans te houden. Een te hoge bloedsuikerspiegel betekent dat er teveel insuline in het bloed circuleert. Gember verbeterd deze werking. Het kan de opname van glucose van je spieren en vetcellen verhogen waardoor je bloedsuikerspiegel sneller daalt. Dit helpt enorm bij mensen met overgewicht.

Tegen een opgeblazen gevoel en winderigheid

Gember stimuleert je alvleesklier om diverse enzymen te produceren. Daardoor wordt je spijsvertering gestimuleerd, het verhoogt de samentrekking van je maag waardoor de inhoud sneller naar je darmen kan. Het opgeblazen gevoel neemt dan af. Gember verbeterd daarnaast de peristaltiek in de darmen waardoor winderigheid verminderd.

Gember werkt tegen misselijkheid

Ben je snel wagenziek, zwanger of heb je net zelfs een operatie ondergaan? Allemaal oorzaken die misselijk tot gevolg kunnen hebben, en waar gember verlichting geeft. Laat een stuk gember trekken in een glas heet water en drink het met kleine slokjes op.

Vond je dit artikel waardevol? Help dan mee om dit blog bericht de delen met anderen. Klik hieronder om dit bericht te delen! Ik zou het ook leuk vinden als je een reactie achterlaat!

5/5 (1)

Beoordeling