Je hebt rug slapers, zijslapers en buikslapers.  De houding waarin je in slaap valt, hoeft niet de houding te zijn hoe je de hele nacht slaapt. Maar welke houding is gezond en wat zijn de voor-en nadelen van diverse slaapposities?

Slapen op de rug

Volgens wetenschappers is de meest natuurlijke houding om in te slapen, het slapen op je rug. Je lichaamsgewicht wordt hierbij verspreidt over een zo groot mogelijk oppervlakte en hierdoor blijft je lichaam in de meest natuurlijke houding. Met een goed matras wordt de ruggengraat zo volledig ondersteund. Een bijkomend voordeel is dat je minder snel rimpels krijgt! Tijdens het slapen schuurt je gezicht namelijk niet tegen het kreukelende kussen. Zo kan je huid vrij ademen.

Let wel op: wanneer je geen goed matras hebt, kan het slapen op je rug wel schadelijk zijn. Zorg dus dat je een goed ondersteunend bed hebt!

Slapen op de buik

Slaap jij op je buik? Oei! Dit is de slechtste slaaphouding. Doordat je hoofd naar links- of rechts gedraaid ligt, word je wervelkolom in je nek en rug sterk belast. Buikslapers schijnen daarom sneller last te hebben van nekpijn, hoofdpijn, pijn in de onderrug maar ook van tintelende handen en tandenknarsen.

Silvano-lekkere-maaltijd

Slapen op de zij

Een groot deel van de mensen slaap het liefst op de zij. Wanneer je met je benen opgetrokken ligt, is het goed tegen lage rugpijn, stress en slaapapneu. Het vermindert maagzuur oprispingen en zwangere vrouwen zweren bij deze positie. Het bevordert bloedcirculatie naar het hart voor zowel de moeder als het kindje.

Gezondheidsvoordelen van een waterbed

Ieder slaappositie heeft zijn voor- en nadelen. Eigenlijk is het het belangrijkste dat je een goed matras hebt. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een watermatras of waterbed.

Het slapen op een waterbed zorgt namelijk voor een gelijkmatige ondersteuning. Je bekken kantelt automatisch iets achterover waardoor de druk op de wervelkolom vermindert. Dit is bevorderlijk voor mensen met artritis, reuma en rugklachten. Daarnaast is het een stuk hygiënischer omdat huidschilfers, vuil, zweet en huismijt niet het matras in kunnen trekken. Ideaal voor mensen met allergieën!

Ben jij een rug, zij- of buikslaper? En op wat voor matras slaap jij het liefst?

5/5 (1)

Beoordeling