Vitamines en mineralen, hoe zit het daar mee?

Een gezonde levensstijl bestaat voornamelijk uit voldoende beweging, voldoende ontspanning en gezond eten om de nodige vitamines binnen te krijgen. Vitamines zijn essentieel voor een gezond lichaam. Zonder vitamines en mineralen kunnen we niet leven. We hebben ze nodig om gezond te blijven, normale groei te stimuleren en te blijven ontwikkelen. Dat er verschillende vitamines en mineralen in voeding voorkomen is bekend onder iedereen, maar welke vitamines en mineralen nou waar in zit en in welke hoeveelheid, is al een stuk lastiger om te weten. Vitamines komen niet alleen uit voeding, maar het lichaam kan ook zelf vitamines aanmaken.

Welke vitamines maakt de mens zelf aan?

Er zijn in totaal 13 vitamines. Vier daarvan kan de mens zelf aanmaken. Dit zijn de vitamines A, B-3, K en D. Echter gaat dit vaak om kleine hoeveelheden, te kleine hoeveelheden waardoor het lichaam nog steeds een aanvulling nodig heeft op deze vitamines. De andere 9 vitamines dient men ook via aanvulling binnen te krijgen. Het is daarom van belang dat je gezond en gevarieerd eet om zo zoveel mogelijk van deze 13 vitamines binnen te krijgen. Dit is alleen niet zo makkelijk. Vooral in bepaalde momenten in je leven, denk aan leeftijd, zwangerschap, ziekte of levensstijl. Om toch alle nodige vitamines binnen te krijgen is het mogelijk om aanvullende supplementen te nemen, bijvoorbeeld van lucovitaal.

Heb je een vitaminetekort?

Je kan zomaar een vitaminetekort hebben zonder dat je daar iets van merkt. Na een langere tijd kunnen er klachten ontstaan zoals vermoeidheid, slechte concentratie, etc. Zo kan bijvoorbeeld bij een tekort aan vitamine A een droge huid, slecht tandvlees, verminderende weerstand en dof haar met zich meebrengen. Te veel aan vitamine A kan ook schadelijk zijn, voor bij zwangere vrouwen. Het kan namelijk schade aanbrengen bij de baby. Een tekort aan vitamine C kan leiden tot een verminderde weerstand en langzamere genezing van worden, slechte huid, etc. Vitamine D te kort is een veel voorkomend probleem. Vitamine D te kort is vaak een onderschat probleem, zeker 90% van de bevolking leidt aan vitamine D te kort. Vitamine D heeft verschillende gevolgen zoals depressie, kanker, migraine en gewrichtspijn.

Kun je ook te veel vitamine innemen?

Naast een te kort aan vitamine kan je ook te veel vitamines slikken. Eerder is al verteld dat te veel aan vitamine A schadelijk kan zijn voor de baby’s van zwangere vrouwen. Een overdosis aan vitamine A kan leiden tot een aangeboren afwijking bij de baby. Ook voor mensen die niet zwanger zijn kan te veel aan vitamine A leiden tot verschillende kwaaltjes zoals duizeligheid, vermoeidheid, hoofdpijn, haarverlies en spierpijn. Te veel aan vitamine C wordt via urine weer afgevoerd waardoor de nieren overbelast kunnen raken. Een ander effect van te veel vitamine C inname, is dat koper slechter wordt opgenomen door het lichaam, maar ijzer daarentegen weer beter wordt opgenomen. Een overdosis aan vitamine D komt zelden voor. Wanneer dit wel voor komt kan men last krijgen van kalkafzetting, misselijkheid, minder eetlust en slaperigheid.

No ratings yet.

Beoordeling