Voor het eerste brood maken? Bekijk deze 5 tips

Als je voor de eerste keer brood gaat bakken dan bestaat de kans dat het niet helemaal goed gaat. Brood bakken is namelijk best een gecompliceerde en precieze bezigheid. Het vergt een goede timing en alles moet precies lang genoeg bewerkt worden. Als je een goed brood wilt bakken, dan moet alles kloppen. We geven je alvast wat tips, ook voor het gebruik van de broodbakmachine.

In de supermarkt of (nog beter) bij de molen

Je bloem of meel koop je gewoon bij de supermarkt, al is de molen een nog beter alternatief. Met patentbloem maak je wit brood, met maismeel uiteraard maisbrood en voor volkorenbrood gebruik je volkorenmeel. Gebruik wel altijd gist en nooit bakpoeder. Zout en gist gaan niet heel goed samen; laat deze producten niet met elkaar in aanraking komen. Gist laat het brood rijzen, bakpoeder niet. Een van de belangrijkste werkzaamheden bij het maken van brood is het kneden. Kneden doen je best lang, met een standaard mixer een klein kwartier en met de hand kneed je nog langer. Overigens zet je de mixer op middelhoge stand.

Klinkt het brood aan de onderkant hol? Dan haal je ‘m uit de oven

Kun je een vliesje trekken, dan kun je ervan uit gaan dat het deeg in orde is. Als je het brood laat rijzen en dit mislukt, dan heb je niet goed gekneed of is er sprake van een te koude omgeving. Het deeg moet zo lang rijzen, dat het volume verdubbeld is.  Hoe je weet of een brood gaar is? Dit kun je doen door tegen de onderkant van het brood te kloppen. Doe je dat en hoor je een hol geluid, dan is het brood prima te gebruiken. Je kunt ook de binnentemperatuur meten. Is die 95 graden, dan kun je het brood uit de oven halen en prima eten.

Wikkel de broden uit de oven in een theedoek

Is je brood klaar? Dan kun je hem het gemakkelijkst in een theedoek wikkelen. Tenslotte nog wat tips voor het gebruik van de broodbakmachines. Voor je er van alles in gaat gooien, kijk altijd even in de gebruiksaanwijzing van de machine hoeveel deeg het apparaat maximaal aankan. Daarnaast is het uiterst belangrijk de ingrediënten zorgvuldig te wegen voor je ze in de machine doet. Tenslotte: doe altijd eerst de natte ingrediënten in de broodbakmachine, doe daar de droge ingrediënten bovenop.

 

No ratings yet.

Beoordeling