Noten kunnen een fantastische toevoeging betekenen aan een maaltijd. Heb je geen zin in vlees, of ben je vegetarisch? Dan kun je de lekkerste gerechten maken met noten. Noten zijn zeer voedzaam en bevatten belangrijke vetten, voedingsstoffen, vitamines en mineralen. Ze maken onderdeel uit van vleesvervangers, hoewel het geen vleesvervangers zijn. Noten, maar ook peulvruchten (bonen) vind je echter wel terug in vleesvervangende gerechten. Hoe combineer je noten in gerechten? Ontdek enkele zeer smakelijke tips in dit artikel!

Welke noten koop je?

Noten zijn eigenlijk het allerlekkerste van de notenboer, daar kunnen we niet omheen. Vers gebrand, of juist ongebrand, van de hoogste kwaliteit. Je proeft echt het verschil met voorverpakte noten uit de supermarkt, dat is nu eenmaal zo. Om dus echt een goed gerecht neer te zetten is het aan te raden een bezoek af te leggen aan de notenboer; je kunt naar de winkel of je bestelt ze online.

Vele soorten noten zijn uitermate geschikt om te gebruiken in recepten:

  • Walnoten: heerlijk door salades, maar ook door appeltaart bijvoorbeeld, of ander banket.
  • Cashewnoten: heerlijk door warme, oosterse gerechten (denk aan het befaamde Thaise gerecht ‘kip met cashewnoten’).
  • Hazelnoten: kunnen ook door salades, zijn daarnaast ook heerlijk met banket.
  • Pinda’s: aardnoten of olienoten zijn ideaal te combineren met Aziatische gerechten, te vermalen voor satésaus, maar ook voor banket te gebruiken.
  • Amandelen: amandelen vormen de basis voor menig zoet banket. Je maakt er spijs van, of marsepein. Geschaafde amandelen zijn daarnaast heerlijk om zoet banket mee te bestrooien.

Maaltijdsalade met noten en rozijnen

Maaltijdsalades zijn heerlijke én ook nog eens heel voedzaam. Gebruik als basis zeer fijn gesneden ijsbergsla, een dotje veldsla en een flinke hand rucola sla (per persoon). De salade is helemaal op te maken naar eigen smaak.

  • Wil jij liever wel of geen komkommer, tomaat, (lente)ui of radijs in je salade? Voeg deze rauwkost toe naar je eigen smaak.
  • Om een maaltijdsalade echt tot een maaltijdsalade te maken gebruik je een flinke hand walnoten (hak een beetje fijn) en een handje hazelnoten.
  • Voeg optioneel kleine stukjes kaas toe, zoals fetakaas of geitenkaas.
  • Voeg optioneel een handje rozijnen toe (niet geweld), en voeg in stukjes gesneden appel toe. Deze zoete smaken geven een extra bite aan je salade.
  • Houd je hier niet van, dan kun je ook als extraatje kidneybonen of maïskorrels toevoegen, om de salade body te geven.
  • Probeer ook eens enkele plukjes waterkers toe te voegen, deze geven een bijzonder kruidachtige smaak aan je gerecht.
  • Maak de salade op smaak met peper, zout, kruiden, een scheut olie en eventueel wat rode wijnazijn.

Appeltaart met walnoten en rozijnen

Koop zoals je gewend bent de appeltaartmix en schaf de benodigde ingrediënten aan.

  • Gebruik altijd goudreinetten appels voor de appeltaart.
  • Koop daarnaast ook een kleine vanille cake.
  • Koop 100 gr walnoten.
  • Zorg dat je (vanille) suiker in huis hebt en kaneel.
  • Laat 75 gr rozijnen enkele uren wellen.

Tip van de kok

Bereid de appeltaart zoals je gewend bent, of zoals op de verpakking vermeld staat. Hak de walnoten klein, maar niet verpulveren tot kruimels. Zijn de ingrediënten klaar? De appels tot blokjes gesneden, de walnoten klein en de rozijnen zijn geweld? Voeg het geheel nu in een kom. Voeg 3 el (vanille)suiker toe aan het geheel en wees scheutig met de kaneel! Haal nu de cake uit de verpakking en kneed hem door de ingrediënten heen. Het grote voordeel van cake toevoegen aan de ingrediënten is dat cake als bindmiddel fungeert, een heerlijke smaak toevoegt en het overtollige vocht absorbeert. Als de appeltaart nl. eenmaal gebakken is, dan valt zonder een ‘bindmiddel’ bij het nuttigen van de appeltaart alles uiteen. Dit voorkom je door een heerlijke (kleine) vanillecake door de ingrediënten te kneden. Bon appetit! 

No ratings yet.

Beoordeling