We gebruiken hem dagelijks en staan er eigenlijk niet bij stil maar gebruik jij de koelkast wel op de juiste manier? Niet zo’n gekke vraag gezien 1 op de 4 koelkasten verkeerd staat afgesteld of verkeerd is ingedeeld. Hoe het dan wel moet? Wij leggen het uit.

Wat moet waar?

Anders dan horeca koelkasten die geforceerd gekoeld worden en waar de temperatuur in de hele koeling gelijk is, werken huishoudelijke koelkasten met koelzones. Dat betekent dat de koeltemperatuur niet overal gelijk is en dat is van invloed op de meest ideale bewaarplek voor producten. Door producten op de juiste plek in de koelkast te bewaren blijven ze veel langer houdbaar.

  • Groentelade(n)
    De naam zegt het eindelijk al, de groentelade is de beste bewaarplek voor verse groenten, kruiden en zacht fruit. Door de hogere vochtigheid in deze lade(n) behouden verse groenten en fruit langer hun smaak en blijven ze op deze plek langer vers.
  • Laagste planken
    Dit is het koudste gedeelte van de koelkast en de beste plek voor bederfelijke producten zoals kliekjes, vis en vlees.
  • Middelste planken
    De middelste planken zijn gereserveerd voor zuivelproducten zoals melk, kaas, boter, yoghurt en kaas.

    Bovenste planken
    Voedsel dat minder snel bederft, zoals vleeswaren, broodsalades, groenten en fruit in pot.
  • Deur
    De koelkastdeur is het warmste deel van de koelkast met de meeste temperatuurschommelingen. Dat maakt niet uit voor frisdranken, sauzen en jams

Buiten de koelkast

Niet alles hoort in de koelkast. Sommige producten kun je juist beter buiten de koelkast bewaren voor een langere houdbaarheid. Tropische vruchten zoals ananassen, mango’s, meloen en bananen kunnen niet goed tegen de kou. Bewaar je deze wel in de koelkast, dan neemt de smaak af en kunnen ze sneller gaan rotten. Hetzelfde geldt voor citrusvruchten.

Ook onder de groenten zijn er uitzonderingen. Vruchtgroenten zoals tomaten, aubergine, komkommer, courgette, paprika’s en avocado’s en wintergroenten zoals wortel, knolselderij, boerenkool en pompoen horen buiten de koelkast.

Brood kun je ook beter buiten de koelkast bewaren. Door de kou droogt het brood namelijk sneller oud. Wil je brood voor langere tijd bewaren? Leg het dan in de vriezer.

Koeltemperatuur

De juiste koelkasttemperatuur is net zo belangrijk als de bewaarplek. Kouder is in dit geval niet altijd beter. Een te koude koeltemperatuur zorgt ervoor dat voedingsmiddelen sneller uitdrogen. Bij een te hoge temperatuur ligt bederf op de loer. Om bacteriën zo min mogelijk kans te geven om te groeien, kun je de temperatuur het beste instellen op 4 graden.

Het verschilt per koelkast hoe de temperatuur wordt aangegeven. Meestal is dit met een genummerde stand (bijvoorbeeld 1 t/m 5) of het wordt in graden Celsius (°C) aangegeven. In de handleiding van de koelkast staat welke temperatuur bij welke stand hoort. Ben je de handleiding kwijt? Grote kans dat Google hem wel vindt. Typ het merk en typenummer in gevolgd door het woord ‘handleiding’.

5/5 (1)

Beoordeling