Afvallen is voor de meesten een kwestie van anders eten en meer bewegen. Voor velen is een koolhydraatarm dieet dé manier om gewicht te verliezen. Hoe een koolhydraatarm dieet werkt en hoe je het aanpakt? Dat lees je hier!

Hoe werkt een koolhydraatarm dieet?

Het verschilt per persoon hoeveel koolhydraten je nodig hebt. Dit is afhankelijk van verschillende factoren, zoals hoeveel je beweegt en hoe snel je stofwisseling werkt. Bij een koolhydraatarm dieet eet je op een dag 50 tot maximaal 130 gram koolhydraten. Omdat je lichaam op dat moment ergens anders energie vandaan moet halen, ga je over op vetverbranding.

Daarom is dit voor velen dé manier om snel af te vallen. Ook zijn er andere redenen om op een koolhydraatarm dieet te gaan, het is namelijk ook een goede manier om je bloedsuikerwaarden op pijl te houden.

En wat is een ketogeen dieet?

Een ketogeen dieet gaat nog een stapje verder. Hiermee beperk je je hoeveelheid koolhydraten tot maximaal 50 gram per dag. Hierbij gaat, vanzelfsprekend, de vetverbranding nog een stuk sneller. Een ketogeen dieet is wel nog moeilijker vol te houden en er zijn niet voldoende onderzoeken gedaan naar de gezondheidseffecten van ketose op de lange termijn.

Voor- en nadelen van een koolhydraatarm dieet

Een groot voordeel van een koolhydraatarm dieet is dat je vaak meer eiwitten binnenkrijgt. Naast dat eiwitten goed zijn voor je spierbehoud- en opbouw, zorgen ze er ook voor dat je langer verzadigd bent. Met een eiwitrijk koolhydraatarm dieet ben je dus ook minder snel geneigd te snacken of meer te eten dan je daadwerkelijk nodig hebt.

Een nadeel aan een koolhydraatarm dieet is dat ze vaak rijk zijn aan vetten, voornamelijk verzadigt vet. Dit kan niet alleen je gewichtsverlies in de weg zitten, maar kan op de lange termijn ook hart- en vaatziekten veroorzaken. Probeer daarom bij een koolhydraatarm dieet niet alleen te letten op de koolhydraten die je binnenkrijgt, maar ook op de hoeveelheid (verzadigt) vet.

Tips voor een koolhydraatarm dieet

Een koolhydraatarm dieet volhouden kan nog best een uitdaging zijn, zeker zonder de juiste handvaten! We geven je graag een paar tips voor een succesvol koolhydraatarm dieet.

  1. Houd bij wat je eet. Dit kan doormiddel van een lekker ouderwets ‘eetdagboek’, maar er zijn tegenwoordig ook een tal aan apps. Jij geeft aan wat je eet, en de app geeft weer hoeveel koolhydraten, eiwitten, suikers ect. je nog nodig hebt die dag.
  2. Haal geen koolhydraatrijk eten meer in huis. Het is heel simpel. Als je geen chips, ijs en chocolade meer in huis hebt, kan je ook niet gaan snacken. Heb je een keer visite? Trakteer ze dan op koolhydraatarme producten of snacks. Ook daarin is de keuze reuze!
  3. Let op vetten! Bij het doen van de boodschappen, moet je er op letten dat je niet alléén kijkt naar de hoeveelheid koolhydraten. Om af te vallen is het ook belangrijk om te kijken naar de verzadigde vetten die je binnen krijgt. Kies liever voor alternatieven met gezonde vetten, zoals olijfolie, noten en avocado. Of met eiwitten, zoals eieren en peulvruchten.
  4. Maak het een uitdaging voor jezelf. Experimenteren in de keuken kan hartstikke leuk zijn. Maak daarom niet (alleen maar) je oude vertrouwde recepten met een koolhydraatarme tegenhanger (zoals bloemkoolrijst of linzenspaghetti), maar probeer ook eens compleet nieuwe koolhydraatarme recepten. Wie weet blijft er iets hangen!
  5. Gun jezelf een cheat day! Niet alleen omdat het fijn is om af en toe aan je lekkere trek toe te geven, maar ook omdat het je helpt bij het afvallen. Af en toe – zeg, eens per week – een koolhydraatrijke dag zorgt ervoor dat je metabolisme niet vertraagt en je blijft afvallen.
No ratings yet.

Beoordeling