Zelf aardbeienjam maken is heel leuk om te doen! Het is net zoals de meeste recepten op Lekkeremaaltijd.nl makkelijk om zelf te maken, en je bent er niet zo lang mee bezig. Het resultaat is jam die veel lekkerder is dan die van de supermarkt! Dat geldt voor de meeste dingen, zo ook deze aardbeienjam.

Wanneer je zelf jam gaat maken heb je als eerste een aantal schone potjes nodig. Dit kunnen potjes zijn die speciaal gemaakt zijn om jam in te bewaren, de Action heeft bijvoorbeeld hele leuke jam potjes. Die potjes moet je eerst uitkoken voordat je de jam gaat maken. Dit doe je door de jam potjes in een kookpan met water te doen en deze op het vuur te zetten. Wanneer het water kookt laat je de potjes even “mee koken”.

Giet het daarna met water af en zet de jam potjes met de bovenkant naar beneden op bijvoorbeeld een schone theedoek. Laat de potjes vervolgens opdrogen. Hoe schoner de potjes zijn, hoe langer je de jam kunt bewaren.
Deze ingrediënten heb je nodig
300 gram aardbeien
200 gram geleisuiker
1 eetlepel citroensap
de rasp van de halve citroen

Zo maak je het
Haal de groene kroontjes van de aardbeien en leg ze in een vergiet. Spoel ze daarna goed af onder de koude kraan en snijd ze in stukken. Leg deze aardbeistukjes vervolgens in een kookpannetje. Voeg de eetlepel citroensap en geleisuiker toe en zet het op de middelhoge stand op het vuur.

zelf aardbeienjam maken

Meng het goed door en laat het lekker pruttelen, net zolang totdat het eruit ziet als één geheel. Laat het staan en roer het vaak door totdat het indikt. Giet de zelf gemaakte jam in de jam potjes en draai de deksel erop. Zet de jam potjes ondersteboven neer en laat het afkoelen. Je kunt de aardbeienjam ongeveer een half jaar bewaren buiten de koelkast, hoe netter je te werk gaat hoe langer je het kunt bewaren!

Laat je het mij weten via de reacties hieronder, Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #lekkeremaaltijd als je dit hebt gemaakt? Dat zou ik superleuk vinden!

 

eet smakelijk

5/5 (1)

Beoordeling