Tips voor het inrichten van landelijke keukens

Landelijke keukens zijn een trend die we in steeds meer woningen tegenkomen. De keukens passen bij het boerenleven vol warmte, gezelligheid en heerlijke gerechten die op tafel komen. Je overweegt om zelf een landelijke keuken in je woning te plaatsen. Maar hoe ga je de sfeer uit de showroom bij jezelf thuis creëren? Wij hebben gelukkig wel een paar tips om de sfeer in je eigen keuken aan te brengen.

Maak gebruik van natuurlijke materialen

Bij landelijke keukens zien we vooral natuurlijke materialen terugkomen. Denk bijvoorbeeld aan een aanrechtblad van natuursteen of massief hout. Of wat dacht je van houten planken? De keukenkasten mogen ook gemaakt worden van robuust hout. Vaak zien we wit hout, maar robuust hout mag ook. Hout waarbij je kan zien dat het geleefd heeft en de nerven zichtbaar zijn. Dit geeft een prachtige landelijke uitstraling aan je keuken.

Werk met freesranden in de kastjes

Een typische uitstraling van een landelijke keuken zijn de keukenkastjes met kaders en freesranden erin. De groeven zijn al snel een paar centimeters diep en vallen goed op in de keuken. Het zorgt voor een specifieke sfeer bij een landelijke keuken die we veel zien bij dit type keuken. Als je een keuken gaat samenstellen is het leuk om hier rekening mee te houden.

Kies voor landelijke keukengrepen

Je hebt een prachtige keuken van robuust hout. Hier past natuurlijk het beste een landelijke handgreep op. Je kan bijvoorbeeld voor robuust ijzer kiezen die net iets anders eruit ziet dan de moderne handgreep. Je kan de stijl van je keuken met een handgreep extra benadrukken. Het geeft net de robuuste uitstraling die je misschien mist in je keuken. Vaak wordt er ook gekozen voor vrij kleine handgrepen met veel details erin verwerkt. Dit maakt de landelijke keuken helemaal af. Vooral door nostalgische details erin te verwerken.

kruiden in de keuken

Geef kruiden potjes en plantjes de ruimte

Extra nostalgisch zijn ouderwetse kruiden potjes. Je kan ze eventueel zelf maken en met krijtbordjes erop aangeven welke kruiden erin zitten. Maak hiermee een kruiden rekje in de keuken en je krijgt de unieke landelijke uitstraling. Naast de kruiden mag er ook ruimte zijn voor plantjes. Denk bijvoorbeeld aan een basilicum plant in de keuken of een beetje tijm. Je kan zo zelf de blaadjes plukken en direct aan je gerechten als smaakmaker toevoegen. Het geeft ook nog eens een prachtige uitstraling in je woonkamer.

Plaats een eyecatcher in je keuken

In landelijke keukens is het ook leuk om een mooie eyecatcher te plaatsen. Dit mag iets persoonlijks zijn, maar wel iets dat past bij je keuken. Denk bijvoorbeeld aan de oude borden van je grootmoeder of boerenbond servies. Je kan deze een plekje geven op de schouw van je afzuigkap voor het landelijke sfeertje. Het geeft net een beetje sfeer en warmte en het wordt al snel een leuke eyecatcher in je landelijke keuken. De sierlijke serviezen mogen echt weer tevoorschijn gehaald worden voor je keuken.

Kies voor open en dichte keukenkasten

Heb je servies dat best vertoond mag worden? Bijvoorbeeld net servies of prachtige kristallen wijnglazen? Dan wil je deze wel kunnen tonen in de keuken. De landelijke keuken heeft hier de perfecte oplossing voor. Naast dichte kasten kan je nog kiezen voor open kasten met een glazen ruit ervoor. Je kan hier bijvoorbeeld je kristallen wijnglazen achter tonen. Met een spotje erop maak je het helemaal af. Dit is allemaal mogelijk bij de meeste keukenspeciaalzaken. Of je kan zelf het spotje erin bouwen als je een glazen vitrinekast in je keuken plaatst.

Hang je kookgerei op!

Extra sfeervol is je kookgerei ophangen. Denk aan een ouderwetse pollepel of een spatel. Het liefste in metaal of verschillende formaten. Dit is niet alleen functioneel, maar ziet er ook super leuk uit. Het past echt bij het karakter van een landelijke keuken. Het geeft aan dat er in deze keuken echt geleefd wordt. Dit is natuurlijk wat je zoekt!

Zorg voor functionele landelijke accessoires

Een landelijke keuken maak je natuurlijk helemaal af met de functionele accessoires. Ga je keuken niet vol zetten met troep waar je niets mee doet. Dit neemt alleen maar een deel van je aanrechtblad in beslag. Maar je kan ook een paar prachtige accessoires neerzetten die functioneel zijn. Denk bijvoorbeeld aan voorraadpotten of houten spatels en lepels. Je kan ze prachtig uitstallen in je keuken en een functie geven. Het is niet alleen handig om bij de hand te hebben, maar ook functioneel!

Landelijke keuken

Laat je adviseren over een landelijke keuken

Ben je verliefd geworden op 1 van deze landelijke keukens? De aankleding mag je natuurlijk zelf doen, maar over de samenstelling kan je het beste advies vragen in de keukenwinkel. Ze kunnen kijken hoe ze de bestaande ruimte zo economisch mogelijk kunnen inrichten. Vervolgens kan je zelf aan de slag met onze handige tips om je landelijke keuken compleet te maken!

No ratings yet.

Beoordeling