Wat is Wagyu Beef?

Wagyu is misschien wel de Bentley onder de runderrassen en van daarvan is Japans Wagyu dan weer het absolute neusje van de zalm. The real deal, zeg maar. Wagyu betekent letterlijk vertaald dan ook Japanse koe (Wa = Japan, Gyu = koe) en hoewel Amerikaans en Australisch Wagyu vlees uiteraard ook van goede kwaliteit zijn, is Japans Wagyu werkelijk next level. Het vlees overtreft elk ander runderras in marmeringsgraad, vet- en vleeskleur, structuur en nootachtige smaak die werkelijk nergens mee te vergelijken is. Over smaak valt overigens niet te twisten, dus niet iedereen is even enthousiast over dit uitgesproken vlees, maar dat het bijzonder en onderscheidend is, durven we met zekerheid te stellen!

Japans Wagyu: the real deal

Pas sinds enkele jaren mag Wagyu worden geëxporteerd vanuit Japan. Er zijn 4 soorten Japans Wagyu: Japanese Black, Japanese Brown, Japanese Shorthorn en en Japanese Polled. Op Butchery.nl verkopen we vlees van Japanese Black, wat ons betreft een van de mooiste en meest exclusieve rundvleesrassen verkrijgbaar. Wagyu beef wordt geroemd om het intramusculaire vet en waanzinnige marmering. Het vet smelt op relatief lage temperatuur en ligt zijdezacht op je tong. Bovendien is vet de smaakdrager van vlees en Wagyu zit dan ook rammetje vol smaak.

Wagyu Grade / marmeringsgraad

Er zijn meerdere gradaties in Wagyu beef en daarop wordt het vlees onder andere beoordeeld.

  • Grade A1: Lage – marble score 1
  • Grade A2: Onder gemiddeld – marble score 2
  • Grade A3: Gemiddeld – marble score 3 tot 4
  • Grade A4: Goed – marble score 5 tot 7
  • Grade A5: Excellent – marble score 8 tot 12

Genetica scores

Daarnaast wordt er ook nog een onderscheid gemaakt in genetica score. Volbloed Wagyu en is dus FB (Full Blood). Dat is het vlees dat wij op The Butchery verkopen. Overige scores zijn:

F1 1/2 50.00% Wagyu
F2 3/4 75.00% Wagyu
F3 7/8 87.50% Wagyu
F4 15/16 93.75% Wagyu
F5 31/32 96.88% Wagyu
F6 63/64 98.44% Wagyu
F7 127/128 99.22% Wagyu
F8 255/256 99.61% Wagyu
F9 511/512 99.80% Wagyu
F10 1023/1024 99.90% Wagyu
FB 100/100 100.00% Wagyu Full Blood Wagyu

Totale beoordeling Japans Wagyu beef 

  • Marmeringsgraad
  • Kleur en helderheid van het vlees
  • Stevigheid en textuur van het vlees
  • Kleur en kwaliteit van het vet

De haalbare scores zijn 1 tot en met 5 en het vlees wordt uiteindelijk beoordeeld op de laagste score van de 4. Wanneer 3 van de 4 elementen met een 5 wordt beoordeeld en 1 van de 4 elementen krijgt een 3, dan zal het karkas een score van 3 krijgen van de Japan Meat Grading Association. Om maar even aan te geven hoe nauw de kwaliteit van dit vlees meet en hoe streng de controles zijn.

Wanneer ieder element beoordeeld is, krijgt het karkas de definitieve gradatie toegewezen. Hiervoor wordt de laagste score van de vier gebruikt. Wanneer 3 elementen beoordeeld worden met een 5 en 1 element wordt beoordeeld met een 3, zal het karkas een score 3 krijgen.

Wat is Japanese Black // Kagoshima Wagyu

Kagoshima Wagyu is afkomstig van 100% volbloed runderen (dus FB) van het ras Japanese Black uit Kagoshima Japan. Met een grade 5+ en een BMS (marmeringsgraad) van 12 is dit de absolute top of the bill. Kost wat, maar dan heb je ook wat. Want de kwaliteit van Kagoshima Wagyu wordt gegarandeerd door strenge controle tijdens de selectie van het vlees. Alleen de grades A3, A4 en A5 zijn volgens de Japan Meat Grading Association goed genoeg en hier op The Butchery vind je zelfs grade 5+. Weet je tenminste zeker dat je the real Japanese deal te pakken hebt.

Het uiterste halen uit Japans Wagyu

Kagoshima Japans Wagyu is vlees om ultiem van te genieten. Je kunt er natuurlijk een hele steak van eten, maar wat misschien nog wel meer wordt gedaan is een Japanse Wagyu steak verdelen over je gasten. Een verbluffende amuse, een fantastisch voorgerecht of tussengerecht: Japans Wagyu eet je exclusief en met heel veel aandacht. Een sensatie in je mond, daar mag je echt wel van genieten. Ter illustratie: een Wagyu entrecote van 400 gram kun je waanzinnige amuses van maken voor zo’n 10 mensen en met 100 gram Wagyu maak je een mooi voorgerecht voor 2 personen. Op die manier haal je alles uit dit waanzinnige vlees.

Meer info over Japanese black vind je op https://butchery.nl/entrecote-japanse-kagoshima-wagyu-a5-bms12.html

No ratings yet.

Beoordeling