Kurkuma is een sterke smaakmaker. Het wordt veel gebruikt in Indiase gerechten zoals de wereldberoemde curries. Maar je ziet kurkuma ook in steeds meer Westerse gerechten zoals soepen, smoothies en omeletten. Het maakt je gerechten gezonder en je geeft er een extra smaak dimensie aan mee.

Kurkuma is ook te gebruiken als kleurstof, zo kan je witte rijst een smakelijke gele kleur geven door een paar theelepels kurkuma poeder mee te koken.

Wat is kurkuma?

Kurkuma is een kruid welke familie is van gember en ginseng. Het is de wortel van een plant. Kurkuma zoals de meeste mensen het kennen is in poedervorm maar je kunt ook verse kurkuma in je gerechten gebruiken.

Kurkuma wordt al duizenden jaren in de Indiase geneeskunde gebruikt. Bij de Indiërs heeft kurkuma geen geheimen meer en wordt het voor allerlei kwaaltjes gebruikt. Ook de Westerse wereld heeft kurkuma ontdekt en er zijn al meer dan 10.000 onderzoeken naar dit bijzondere kruid verricht. Kurkuma heeft dan ook ontzettend veel gezondheidsvoordelen welke wetenschappelijk zijn bewezen.

Werkzame stof van kurkuma

Een bepaalde stof in kurkuma is verantwoordelijk voor de vele gezondheidsvoordelen. Deze stof heet curcumine. Kurkuma bestaat voor ongeveer 3% uit curcumine. Om echt goed te kunnen profiteren van de gezondheidsvoordelen van kurkuma moet je best veel kurkuma door je gerechten doen om voldoende curcumine binnen te krijgen. Omdat kurkuma best een sterke en uitgesproken smaak heeft is dit niet bij ieder gerecht even makkelijk. Om deze reden kan je ook kurkuma supplementen kopen. Deze supplementen bevatten een hoge concentratie van de werkzame stof curcumine zodat je aan één of twee tabletjes per dag voldoende hebt.

Een ander nadeel van kurkuma is dat de werkzame stof curcumine alleen onder bepaalde voorwaarden wordt opgenomen. Curcumine wordt goed opgenomen in combinaties met vetzuren en zwarte peper. Indien je Indiase curries eet dan wordt al aan deze voorwaarden voldaan. De curries worden gebakken in olie en er wordt peper gebruikt om het gerecht pittig te maken. Maar als je bijvoorbeeld kurkuma in je smoothies doet dan zal daar geen vet of zwarte peper in zitten. Bij kurkuma supplementen is hier aan gedacht. Veel kurkuma supplementen bevatten peperine (de werkzame stof van zwarte peper) of een andere stof welke de opname van curcumine bevordert.

Gezondheidsvoordelen kurkuma

Kurkuma heeft veel gezondheidsvoordelen. Deze gezondheidsvoordelen zijn op te delen in een aantal gebieden. Deze gebieden zijn o.a.:

 • Als pijnstiller
 • Als ontstekingsremmer
 • Als antidepressiva
 • Ter ondersteuning bij diabetes
 • Bij reuma
 • Bij chronische dikke darmontstekingen
 • Bij het prikkelbare darm syndroom
 • Bij obesitas
 • Voor de verzorging van de huid
 • Bij een te hoog cholesterol

We zullen hier een aantal gezondheidsvoordelen toelichten.

Anti-inflammatie eigenschappen

Chronische ontstekingen zijn iets waar veel mensen mee rond lopen. Dit als gevolg van onze Westerse leefstijl waarin we vaak onvoldoende beweging hebben en vaak bewerkt voedsel eten. Meestal merken we niets van deze laaggradige ontstekingen. Deze laaggradige ontstekingen komen pas aan de oppervlakte op het moment dat we te maken krijgen met chronische ziekten of aandoeningen. Laaggradige ontstekingen resulteren vaak uit in chronische ziekten zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten, kanker en de ziekte van Alzheimer.

Van kurkuma heeft de wetenschap aangetoond dat het helpt om laaggradige ontstekingen te bestrijden. Dit is belangrijk om het risico op chronische ziekten en aandoeningen te verlagen.

Mentale gezondheid

Curcumine houdt de hersenen gezond. Curcumine bevordert het emotioneel en psychologische welbevinden. Bij een onderzoek onder mensen met een depressie werd de groep opgedeeld in een groep die curcumine kreeg en een groep die een placebo kreeg. De depressieve gevoelens en de symptomen van de depressie verbeterde bij de groep die curcumine kreeg.

Lager risico op diabetes

Uit een studie kwam naar voren dat het regelmatig nemen van curcumine het risico op het ontstaan van diabetes type 2 verlaagt. Dit komt omdat curcumine de insuline weerstand verlaagt. Omdat hiermee de glucose beter uit het bloed kan worden opgenomen raakt de alvleesklier niet uitgeput omdat het minder insuline hoeft aan te maken.

De studie waarin aangetoond werd dat kurkuma het risico op diabetes type verlaagt werd uitgevoerd op een groep van 240 mensen met prediabetes. Dit is het voorstadium van diabetes type 2 waarin het lichaam nog wel insuline aanmaakt maar waarin wel de insulineweerstand verhoogt is. Van de deelnemers welke een placebo kregen ontwikkelde 16% diabetes type 2 terwijl van de groep met curcumine niemand diabetes type 2 kreeg.

Hart en bloedvaten

Uit onderzoek blijkt dat curcumine een normale hartfunctie bevordert. Het houdt het hart en de bloedvaten ook gezond door het slechte LDL cholesterol te verlagen. Dankzij de anti-inflammatie werking van curcumine blijven de bloedvaten beter gezond.

Gezonde huid

Kurkuma is ook nuttig om de huid gezond te houden. Hiervoor moet je kurkuma niet eten maar op de huid smeren. Hiervoor kan je gebruik maken van huidverzorgingsproducten waarin kurkuma is verwerkt of door zelf je eigen crèmes te maken op basis van kurkuma.

Kurkuma help om wonden en brandwonden sneller te genezen. Het helpt ook om acne te verminderen. Het helpt zelfs om psoriasis te verminderen. Maar het kan ook gewoon gebruikt worden om de huid te verzorgen en een vette huid te verminderen.

Kurkuma in je maaltijden

Je kunt kurkuma op verschillende manieren in je maaltijden gebruiken. Hier een aantal suggesties:

 • Maak thee van kurkuma poeder
 • Doe wat kurkuma poeder in je smoothies
 • Kurkuma poeder is lekker om je soepen wat pit te geven
 • Kurkuma past goed bij Oosterse gerechten
 • Kurkuma poeder is lekker op ei
 • Kurkuma poeder is lekker als je het strooit op geroosterde groenten
 • Kurkuma is lekker in combinatie met bloemkool
5/5 (2)

Beoordeling