Wist je dat zelf broodjes bakken niet ingewikkeld hoeft te zijn? Hoe ik het perfecte broodje bak? Daar ben ik zelf ook nog niet helemaal over uit, in de keuken probeer ik vaak meerdere dingen en dit recept wil ik jullie niet onthouden!

Ik heb een aantal favoriete kookboeken als het gaat om broodjes bakken, Frank Deldaele (auteur van ‘De Smaak van brood’) is hier één van. Deze heb ik trouwens onlangs nog gekocht bij Bol.com. Ik kijk meestal wel even of ik nog ergens een kortingscode of iets dergelijks kan vinden. In mijn zoektocht kwam ik deze couponcode bol.com tegen, handig vind je niet? Mocht je nog andere ingrediënten nodig hebben, op deze website zag ik ook een kortingscode albert heijn. Deze website ga ik tegenwoordig eerst checken!

Op mijn ontdekkingstocht naar hoe ik de perfecte harde broodjes kon maken, bladerde ik dit boek weer open. Daar vond ik een recept waar dit deels op gebaseerd is, deze deel ik dan ook graag! De truc om de zelfgebakken broodjes knapperig te krijgen zit ‘m in een braadslee met water dat je op de bodem van de oven zet. Als je deze niet op de bodem zet, of als je er te weinig water in doet, dan krijg je zachte broodjes. Die zijn natuurlijk ook hartstikke lekker!
Deze ingrediënten heb je nodig
500 gram patent bloem
310 ml koud water
8 gram zout
10 gram instant gist
20 gram zachte roomboter

Zo maak je het
Pak een grote kom en doe hier de bloem, gist, zout en boter in. Voeg driekwart water toe en meng het door elkaar op lage snelheid (bijvoorbeeld met een keukenmachine). Zodra je merkt dat het begint te binden voeg je de rest van het water toe. Meng het opnieuw ongeveer 5 minuten door elkaar met de mixer totdat het deeg zacht geworden is.

Maak een bal van het deeg en leg deze in een schaal die je eerst invet met een beetje olie. Bedek deze kom daarna met een schone (thee)doek en laat het minimaal een uur staan totdat deze in volume is verdubbeld.

Haal het deeg daarna uit de kom en leg het op een met een bloem bedekt werkblad. Kneed nu het lucht eruit en verdeel het in 11 gelijke delen. Van die stukken maak je mooie langwerpige bolletjes. Je kunt er natuurlijk ook kaiserbroodjes van maken. Doe dit met alle 11 de stukken. Leg ze daarna op een bakplaat bedekt met bakpapier. Dek het af met een (thee)doek of een stuk doorzichtige folie. Laat het nu opnieuw een uur rijzen totdat ze in volume zijn verdubbeld. Daarna kun je met een scherp mes een vormpje in de broodjes snijden.

zelfgebakken broodjes

Giet daarna heet water in een braadslede en zet deze op de boven van de oven. Bak de broodjes vervolgens in het midden van de oven af in ongeveer 15 tot 20 minuten op 220 graden.

Laat je het mij weten via de reacties hieronder, Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #lekkeremaaltijd als je dit hebt gemaakt? Dat zou ik superleuk vinden!

eet smakelijk

5/5 (1)

Beoordeling