Wanneer je naar de bovenstaande foto kijkt dan kan deze ovenschotel van alles zijn. Het is een ovenschotel spinazie en zalm, heerlijk! Wat in ieder geval duidelijk is dat het een ovenschotel met een krokante topping is. Lekker met kaas dus! Deze combinatie eet ik heel graag, het recept deel ik graag met jullie!
Een ovenschotel spinazie en zalm, altijd een top combinatie. Hoe je het ook bekijkt, spinazie en zalm zijn een match. Hier thuis eten wij dit gerecht regelmatig. Vaak spinazie in combinatie met een lekkere pasta en Boursin. Met gehakt, witvis of met zalm. Ook met gebakken aardappeltjes. Deze keer deed ik het net even anders dan de vorige keren. Ik besloot om het in een ovenschaal te doen en even in de oven te zetten. Er lag nog wat geraspte kaas in de koelkast van een vorig gerecht, dus waarom niet?
Ik combineer vis niet zo vaak met een ovenschotel omdat ik niet zo dol ben op een schotel die steeds een ‘vis achtige’ smaak heeft. In deze ovenschotel is dat niet het geval, dit komt omdat ik de zalm eerst heb voorgebakken in een pan, en omdat de zalm onderin de schaal ligt. Daardoor komt de vis pas in contact met de aardappel wanneer je het op een bord schept.
Deze ingrediënten heb je nodig
500 gram aardappelen
1 ui
1 knoflook teentje
500 gram (verse) spinazie
3 zalmfilets zonder huid
100 ml kookroom
30 gram roomboter
140 gram extra belegen geraspte kaas
1 el paneermeel
olijfolie
zout en peper
Zo maak je het
Vet een ovenschaal in en verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de aardappelen en kook deze in ongeveer 20 minuten gaar. Giet ze daarna af maar bewaar het vocht nog even. Snipper het uitje en fruit deze in een koekenpan met olijfolie. Pers de knoflook en doe deze bij de ui. Bak het geheel even goed door en voeg de spinazie toe. Het lijkt heel veel, maar van verse spinazie blijft nooit zoveel over. Voeg tot slot de kookroom toe en roer dit er kort doorheen.
Pak een schone koekenpan en bak hierin de zalmfilet aan beide kanten even aan. Zorg ervoor dat de zalm nog rosé van binnen is, niet helemaal gaar dus! Leg de zalmfilet op een bord en trek ze met een vork uit elkaar. Stamp de aardappelen fijn en doe er een beetje van het vocht bij zodat er een smeuïg geheel ontstaat. Breng de aardappelen op smaak met een snuf zout en peper. Verdeel vervolgens de zalm stukjes op de bodem van de ovenschaal. Verdeel daarna het spinazie mengsel en leg de aardappelpuree er bovenop.
Snijd de roomboter in kleine blokjes en verdeel deze op de bovenkant van de schotel. Bestrooi het daarna met de extra belegen geraspte kaas en als laatst verdeel je een eetlepel paneermeel bovenop de geraspte kaas. Zet de ovenschaal in de voorverwarmde oven en bak de schotel in 20 minuten af totdat de zalmschotel een goudbruin en krokant korstje heeft gekregen.
Laat je het mij weten via de reacties hieronder, Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #lekkeremaaltijd als je dit hebt gemaakt? Dat zou ik superleuk vinden!
Related posts
7 Comments
Geef een antwoord Reactie annuleren
Social Media
Laatste recepten
Overheerlijke Recepten
Advertentie
Nieuwsbrief
* Je ontvangt onze nieuwsbrief met de lekkerste recepten en informatie over voeding!
Mhhh!!! Ziet er heel lekker uit! dankje voor het lekkere recept.
Dit gaat echt lekker zijn. de vis eerst voorbakken is een goeie tip. Bedankt voor het receptje.
Het ziet er echt heerlijk uit. Wel balen dat je de zalm eerst moet voorbakken vind ik. Maar ik ben ook wel erg gemakzuchtig…
Oh wauw dit ziet er heel lekker uit. Ik ben niet zo’n zalm-liefhebber maar toch krijg ik er trek in!
Ik vind ovenschotels echt heerlijk en dit recept klinkt ook echt lekker! Jouw versie is in ieder geval goed gelukt zo te zien!
Ik ben normaal niet zo van de spinazie maar misschien moet ik het gewoon eens in deze variant proberen. Zalm vinden we in ieder geval erg lekker.
mm spinazie en zalm klinkt echt heel lekker in zo een ovenschotel