Oma’s appeltaart doet denken aan de vervlogen tijden. In iedere familie zijn er familierecepten, zo ook in mijn familie. Oma bakte altijd de lekkerste appeltaart. Dit is een recept met de ingrediënten van toen. Een ouderwetse appeltaart, de bekende klassieker uit grootmoeders keuken. Omdat het zo’n lekker recept is wil ik deze graag met jullie delen. Deze appeltaart is zonder al teveel poespas.
Deze ingrediënten heb je nodig
400 gram zelfrijzend bakmeel
200 gram boter
200 gram witte basterdsuiker
100 gram gedroogde rozijnen
1 ei
10 gram vanillesuiker
1,5 kilo goudrenet appels
75 gram kristalsuiker
3 tl kaneel
15 gram paneermeel
zout

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 170 graden en klop het ei los en verdeel je deze in twee delen, het ene deel is voor het deeg en het andere deel voor het bestrijken. Meng in een grote kom (bijvoorbeeld een grote sla kom) boter, zelfrijzend bakmeel, basterdsuiker, 100 gram gedroogde rozijnen, één deel ei, vanillesuiker en een klein snufje zout totdat het een stevig deeg vormt. Verdeel het hierna in drie delen. Als je deeg droog aanvoelt kun je er een scheutje water bij gieten, maar niet teveel!

Schil nu de goudrenet appels en snij deze in plakje. Meng in een kopje het kaneel en de suiker. Vet nu een springvorm van 24 cm doorsnee in en strooi hier een beetje bloem in. Pak nu één deel van het deeg en bedek hiermee de boven van de springvorm. Het tweede deel gebruik je voor de randen. Strooi nu het paneermeel op de bodem van je springvorm en verdeel het. Het paneermeel zorgt ervoor dat je appeltaart niet “doorweekt” is, omdat er veel water in de appels zit.

Vervolgens doe je de helft van de geschilde appels in de springvorm, strooi er vervolgens één derde deel van het suiker/kaneelmengsel bij in. De rest van de appels kun je er nu bij in doen en strooi daarna de rest van het mengsel over de appeltaart. Leg vervolgens stroken kruislings over de appeltaart. Gebruik daarna de rest van het ei om de stroken mee in te smeren. De taart is nu klaar om in de oven te gaan. Bak deze in ongeveer 60 minuten goudbruin. Laat de taart goed afkoelen als je deze uit de oven haalt.

Laat je het mij weten via de reacties hieronder, Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #lekkeremaaltijd als je dit hebt gemaakt? Dat zou ik superleuk vinden!

eet smakelijk

5/5 (2)

Beoordeling