Ben je van plan om een gerecht op tafel te zetten waar rijst bij nodig is? Dan zou je er natuurlijk voor kunnen kiezen om een pan op het vuur te zetten en de rijst bij kokend water toe te voegen. Een andere optie om rijst te koken is het gebruik van een rijstkoker, maar hoe vind je nou de meest passende rijstkoker en waar moet je op letten? Dat zal in het volgende artikel worden toegelicht.

Waarom een rijstkoker?

Veel mensen denken dat het beter of gezonder is om rijst te koken in een hiervoor bestemde rijstkoker dan dit te koken in een pan met kokend water. Over het algemeen is dit een foute aanname en kan het net zo goed in een pan. Echter is het op het gebied van smaak wel aan te raden om er één aan te schaffen. De beste rijstkoker kopen doe je door eerst te bepalen waar deze voor nodig is. Een rijstkoker voor sushi heeft over het algemeen een kleinere inhoud nodig doordat je voor sushi gerechten minder rijst nodig hebt. De werking van de rijstkoker blijft echter altijd gelijk dus wanneer je op voorhand al weet dat je het apparaat vaker gaat gebruiken is een grote rijstkoker handiger.

Verschil in rijstkokers

Over het algemeen is er één soort rijstkoker en dat is er één waarbij er een automatische stand op zit wanneer de rijst voldoende gekookt heeft. Echter zal een grote rijstkoker sneller gebruikt worden voor feesten en partijen of natuurlijk in de horeca. Er bestaan wel rijstkokers die speciaal zijn gemaakt voor de horeca en het grootste verschil zit hier in het vermogen van de rijstkoker en zoals gezegd de inhoud.

Bij de zoektocht naar een rijstkoker is het goed om te onthouden dat de binnenpan van het apparaat altijd vaatwasser bestendig moet zijn. Zo krijg je de koker altijd weer helemaal schoon en tasten deze etensresten ook de smaak van de rijst niet aan. Wat ook erg belangrijk is, is dat de pan is voorzien van een anti aanbak laag zodat er geen rijst aan de pan blijft zitten. Dit krijg je lastig uit de binnenpan en tast ook de smaak van de toekomstige gerechten aan.
De standaard rijstkoker zorgt er dus voor dat jij altijd de rijst tot het goede punt gekookt krijgt, maar helemaal mooi is wanneer er een warmhoudfunctie op de rijstkoker zit. Zo zijn er rijstkokers die een warmhoudfunctie hebben tot wel 12 uur na het bereiden van de rijst. Voor feesten en partijen zijn dergelijke rijstkoker dan ook aan te raden.

5/5 (1)

Beoordeling