Glutenvrij is hip, steeds meer mensen willen of moeten glutenvrij eten. Gelukkig zijn er steeds meer lekkere recepten te vinden die glutenvrij zijn. In dit recept laat ik je zien hoe je lekker glutenvrij brood kunt bakken.

De liefde voor koken en bakken heb ik zonder twijfel van mijn moeder overgenomen. Toen ik nog klein was bakte we samen koekjes uit het Blue Band kookboek voor kinderen, en ik mocht natuurlijk altijd helpen met koken! Dit glutenvrije brood kun je prima bakken zonder speciale bak machine, zolang je de juiste ingrediënten maar gebruikt. Je kunt zelf ook gaan knutselen met glutenvrije meel soorten en wat je zelf het lekkerste vindt. Zoals de titel al doet vermoeden is dit een basisrecept, je kunt er meer smaak aan geven door zaden en noten toe te voegen. Ook lijnzaad of pompoenpitten zijn erg lekker in dit glutenvrij brood.

Heb je geen verschillende soorten glutenvrije meel in huis kun je natuurlijk ook 450 gram bloem gebruiken van één soort. Wil je meer smaak aan het brood hebben dan is het wel lekkerder om verschillende soorten meel te gebruiken. Nadat ik het brood heb gebakken laat ik het eerst goed afkoelen, en daarna snij ik het in sneetjes. Deze kun je in diepvrieszakjes doen en het invriezen. Zo ben je altijd verzekerd van lekker vers glutenvrij brood! Ik ben ook benieuwd of jullie nog leuke glutenvrije (brood) recepten hebben!




Deze ingrediënten heb je nodig
350 gram glutenvrije bloem
50 gram amandelmeel
50 gram rijstmeel
1 theelepel baking soda
1 tl wijnsteenbakpoeder
1,5 el psylium vezels
1 tl zout
1 los geklopt ei
200 ml water
1 zakje gedroogde gist
50 gram olijfolie
150 gram amandelmelk

Zo maak je het
Doe alle meel en bloem in de kom van je keukenmachine of pak een grote (salade) kom. Doe hier de zout, baking soda, psyliumvezel en wijnsteenbakpoeder bovenop en meng de ingrediënten goed door elkaar. Los vervolgens het gist op in 200 ml lauw water. Voeg hier een geklutst ei aan toe, 150 gram amandelmelk en 50 gram olijfolie. Meng het door elkaar en voeg het daarna bij het meel mengsel. Mix het door elkaar in de keukenmachine of gebruik een handmixer.

Als het deeg droog aanvoelt kun je nog een scheutje amandelmelk toevoegen. Of extra bloem en meel als het deeg te nat aanvoelt. Verwarm de oven voor op 200 graden (boven en onder warmte). Kneed daarna het deeg handmatig door elkaar, op die manier wordt het brood lekker luchtig. Leg het deegmengsel daarna terug in de kom en dek het af met een vochtige theedoek. Laat het ongeveer 40 minuten rijzen op een warme plek, bijvoorbeeld in de huiskamer.

glutenvrij brood recept

Haal daarna de theedoek van de kom en bak het brood gedurende 40-40 minuten goudbruin. Laat het brood afkoelen voordat je het in sneetjes snijd. Het brood kun je een aantal weken in de vriezer bewaren.

Laat je het mij weten via de reacties hieronder, Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #lekkeremaaltijd als je dit hebt gemaakt? Dat zou ik superleuk vinden!

 

eet smakelijk

5/5 (1)

Beoordeling