Wie is er niet gek op bitterballen? In dit bitterballen recept laat ik je zien hoe je deze zelf heel makkelijk kunt maken. Heb je toevallig wel eens gekeken naar de inhoud van een bitterbal?


In heel veel snacks die je kant een klaar koopt is het namelijk goed zoeken naar een stukje vlees. Wanneer je zelf bitterballen maakt bepaal je zelf hoeveel vlees erin zit! Je kunt zelf de smaak en grote bepalen. Maar hoe maak je zelf bitterballen?

Ik vind zelfgemaakte bitterballen veel lekkerder, omdat ik er veel meer vlees in doe dan dat er normaal gesproken in zit. Zelf maak ik ze ook altijd lekker groot, een soort “XL” versie van de bitterbal dus. Voor 24 van deze bitterballen gebruik ik ongeveer 250 gram vlees. Ben je meer van de normale grote dan kun je van deze hoeveelheid vlees al snel 36 ballen maken. Met dit recept kun je overigens ook rundvlees kroketten maken. Je kunt ze ook prima invriezen, dus maak er gerust meer.
Deze ingrediënten heb je nodig voor de ragout
80 gram roomboter
100 gram bloem
250 gram melk
250 ml runder bouillon

Deze ingrediënten heb je nodig voor in de bitterbal
250 gram “draadjesvlees”
6 gram gelatine (dit zijn 3 blaadjes)
2 eidooiers
peper en zout
50 gram slagroom
cayennepeper
1-2 eetlepels verse peterselie
1 eetlepel tabaso

Deze ingrediënten heb je nodig om te rollen
25 eiwitten
10 gram bloem
pakje paneermeel

Zo maak je het
Zet de ingrediënten klaar om de ragout te maken. Week de vellen gelatine in water en smelt de roomboter in een koekenpan. Zet het vuur op een laag pitje totdat de roomboter is gesmolten. Deze is klaar totdat er belletjes ontstaan in de boter. Voeg daarna de bloem toe en roer het 2 minuten goed door elkaar. Wanneer de ragout makkelijk de bodem loslaat is het klaar.

Giet daarna steeds een beetje van het bouillon en melk toe en blijf roeren. Het vocht uit de bouillon wordt langzaam opgenomen door de bloem. Blijf roeren totdat deze gaar is. Nu is het moment om te proeven, als het niet meer naar melk smaakt en glanst weet je dat het klaar is. Voeg tot slot de uitgeknepen gelatine blaadjes toe.

Klopt de eidooiers los samen met de room en meng dit vervolgens met de ragout. Voeg het vlees toe en breng het op smaak met voldoende peper, zout en een beetje cayennepeper. Je kunt eventueel een scheutje tabasco toevoegen om ze pittiger te maken. Meng als laatste de fijngesneden peterselie door de ragout en laat het een nacht afgedekt in de koelkast staan zodat het goed kan afkoelen.

zelf bitterballen maken

De ragout is koud en stevig geworden. Pak nu een ijsbolletje tang en haal een bolletje ragout uit de kom. Laat dit balletje in de bloem vallen en rol hem erdoor. Door de bloem blijft de ragout niet plakken en kun je ook je handen gebruiken om te rollen. Je kunt er ook een kroketje van rollen in plaats van een bitterbal.

Rol de bitterbal nu door het eiwit en daarna door het paneermeel. De bitterbal is nu klaar, herhaal dit totdat de ragout op is. Verwarm vervolgens de friteuse op 180 graden. Omdat de ballen niet bevroren zijn kost het minder tijd om ze te bakken. Ze zijn in 3 tot 4 minuten klaar om opgegeten te worden. Serveer de bitterballen met wat mosterd.

Laat je het mij weten via de reacties hieronder, Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #lekkeremaaltijd als je dit hebt gemaakt? Dat zou ik superleuk vinden!

eet smakelijk

5/5 (2)

Beoordeling