apfelstrudel oprollen

Apfelstrudel maken stap voor stap

Apfelstrudel staat tegenwoordig steeds vaker op een willekeurig menukaart, en dat is niet voor niets. Het is een heerlijk recept en ideaal om als gebak te serveren tijdens een feestje of gewoon al lunch, omdat het kan. Het smaakt niet alleen heel lekker, het is ook leuk om te maken. Je komt overal recepten tegen met de meest uiteenlopende ingrediënten. Ik laat je in dit recept graag zien hoe je de originele apfelstrudel stap voor stap maakt.




Deze ingrediënten heb je nodig voor de vulling
80 gram rozijnen
4 el  rum of een andere alcohol
800 gram frisse zoette appels
70 gram gehakte walnoten
1/2 citroen schil
4 el paneermeel
50 gram bruine suiker
1 tl gemalen kaneel
1/4 tl gemalen nootmuskaat
1/4 tl gemalen kardemom
snufje gemalen kruidnagel

Deze ingrediënten heb je nodig voor het deeg
290 gram bloem 
1 ei 
150 g water
3 el plantaardige olie
1/4 tl zout
3 el boter

Zo maak je het
Week de rozijnen minimaal twee uur voordat je de apfelstrudel gaat maken in de rum of een andere aromatische alcohol. Nu ga je het deeg maken, pak een grote beslagkom en doe hier alle ingrediënten in die je nodig hebt voor het deeg. Roer het door elkaar totdat er een deeg ontstaat.

deeg maken

Dit duurt ongeveer tien minuten en je weet dat je deeg goed is op het moment dat hij niet meer plakt. Maak vervolgens een bal van het deeg en smeer daarna de resterende olie over de bal en leg het in de kom. Laat het nu 30 tot 60 minuten liggen. In de tussentijd maak je blokjes van de appels.

deeg voor apfelstrudel maken

Verwarm de oven voor op 200 graden. Verdeel het deeg in twee stukken en maak hier rollen van. Rol het deeg met een deegroller plat, het liefst zo dun mogelijk. Gebruik hiervoor voldoende bloem zodat het deeg niet op het aanrecht blijft plakken.

kaneel strooien

Het deeg is klaar op het moment dat deze dun en rechthoekig is. Je vet de bovenkant van het deeg in met boter. Daarna pak je een schone kom en doe je hier de suiker, specerijen en  en meel bij in. Dit mengsel verdeel je vervolgens over je deeg.

vulling voor apfelstrudel

Nu kun je de blokjes appel op het deeg leggen. Zorg ervoor dat ze een paar centimeter van de rand liggen, dit maakt het oprollen een stuk makkelijker. Strooi daarna de gehakte noten en de rozijnen met de rum over de appels.

apfelstrudel maken

Nu kun je de apfelstrudel gaan rollen. Druk de uiteinden goed aan en zorg ervoor dat er niet teveel ruimte zit bij de randen. De rol moet rondom goed zijn afgedicht.

apfelstrudel in de oven

Leg daarna de apfelstrudel op het bakpapier op de bakplaat. Smeer daarna de bovenkant van de rol in met een beetje (gesmolten) boter. Dit zorgt ervoor dat de rol een mooie goudbruine kleur krijgt. Bak de apfelstrudel vervolgens af in de voorverwarmde oven op 200 graden gedurende 30 tot 40 minuten.

apfelstrudel maken

Je apfelstrudel is klaar! Laat hem daarna goed afkoelen en strooi er als laatst nog een beetje poedersuiker overheen. De apfelstrudel is klaar om te serveren! Tip: Het is lekker in combinatie met een bolltje vanille ijs. Heerlijk als toetje, maar het is ook gewoon een lekkere lunch!

Laat je het mij weten via de reacties hieronder, Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #lekkeremaaltijd als je dit hebt gemaakt? Dat zou ik superleuk vinden!

eet smakelijk

Apfelstrudel maken stap voor stap


By
Published:
Total time:
Calories per serving:
Fat per serving:

Ingredients: Thinly-sliced 80 gram rozijnen 4 el  rum of een andere alcohol 800 gram frisse zoette appels 70 gram gehakte walnoten 1/2 citroen schil 4 el paneermeel 50 gram bruine suiker 1 tl gemalen kaneel 1/4 tl gemalen nootmuskaat 1/4 tl gemalen kardemom snufje gemalen kruidnagel
Price: 15

Directions:
Week de rozijnen minimaal twee uur voordat je de apfelstrudel gaat maken in de rum of een andere aromatische alcohol. Nu ga je het deeg maken, pak een grote beslagkom en doe hier alle ingrediënten in die je nodig hebt voor het deeg. Roer het door elkaar totdat er een deeg ontstaat. ...

30 jaar, oprichter van Lekkeremaaltijd.nl Kim staat graag in de keuken en heeft een voorliefde voor Azië. Ik ben ook gek op fotograferen. Zodra ik uit bed stap denk ik aan eten. Op mijn website vul ik de bladzijden met mijn culinaire avonturen. Het liefst iedere dag iets nieuws. Een recept, een video of een hotspot die ik heb bezocht. Je zou dus kunnen zeggen dat ik gek ben op food en alles daar omheen.

1 reactie

  1. Wat handig dat je het zo laat zien! Ik at dit vroeger wel vaak, met name tijdens de kerstdagen. Nu weer zin in apfelstrudel, binnenkort ga ik dit maken. recept opgeslagen!

Laat een reactie achter

Je email adres wordt niet opgeslagen of gedeeld met derden. *