Aardappelgratie uit de oven is makkelijk te maken en zorgt voor een verassing bij ieder gerecht. Ik heb zelf goede herinneringen aan aardappelgratin. Vroeger maakte ik regelmatig deze gegratineerde aardappelen met mijn moeder.

In het Frans wordt aardappelgratin “Gartin Dauphinois” genoemd, het was een specialiteit uit de voormalige provincie Dauphine. Voor dit recept maak ik gebruik van rode krieltjes. Je kunt ook kiezen om voor gegaarde aardappeltjes te gebruiken, dan moet je de baktijd wel met 10 minuten verlengen. Serveer de gratin met een lekker stukje vis of vlees en een lekkere salade.
Deze ingrediënten heb je nodig
300 gram rode krieltjes in stukjes
2 eieren
100 ml kookroom
100 ml melk
1 teentje knoflook
60 gram geraspte kaas
peper en zout
roomboter

Zo maak je het
Verwarm als eerst de oven voor op 180 graden. Klopt daarna een mengsel van de twee eieren, de melk en de room in een kom. Hak daarna een flinke teen knoflook fijn en doe dit bij het mengsel van het ei en melk. Breng het mengsel vervolgens op smaak met een snufje zout en peper en voeg 3/4 deel van de geraspte kaas toe.

Daarna voeg je de stukjes van de rode krieltjes toe aan het mengsel en roer het geheel door elkaar. Daarna pak je een ovenschaal (ik heb het in meerdere kleine ovenschaaltjes gemaakt) en vet je deze goed in met een blokje roomboter. Giet het mengsel in de grote ovenschaal, of verdeel het over kleinere schaaltjes.

aard­ap­pel­gra­tin uit de oven

Zet het daarna in de oven en bak het in ongeveer 40 minuten goudbruin. Wanneer je voor gegaarde aardappeltjes hebt gebruikt bak het dan in ongeveer 30 minuten goudbruin. Tip: Je kunt ze nog meer smaak geven door er 100 gram spekjes aan toe te voegen. Bak deze dan wel eerst even goudbruin in een koekenpan.

Laat je het mij weten via de reacties hieronder, Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #lekkeremaaltijd als je dit hebt gemaakt? Dat zou ik superleuk vinden!

 

eet smakelijk

5/5 (1)

Beoordeling