Niets zegt de vroege lente, zoals de eerste trossen asperges die in de opslagbakken en op tafels op de boerenmarkt stuiven. Deze eenvoudige gepureerde soep maakt optimaal gebruik van de eerste delicate oogst van het seizoen.

Je begint met het zacht maken van de ui en een teentje knoflook in boter, en dan gehakte asperges toe te voegen. Voeg, wanneer het heet is, kippenbouillon toe (om deze vegetarische, vervangende groentebouillon of zelfs gewoon water te bewaren), laat sudderen tot de asperge heel zacht is, pureer vervolgens in de blender en verrijk met crème fraîche. Zout, peper en citroensap zijn alles wat je nodig hebt om fris en helder te smaken.
Deze ingrediënten heb je nodig

4 eetlepels ongezouten boter (1/2 blokje)
1/2 middelgrote gele ui, gehakt (ongeveer 1/2 kop)
1 teentje knoflook, geschild en geplet
Kosjer zout
Vers gemalen zwarte peper
2 pond asperges, eindig bijgesneden, in stukken van 1 inch gesneden (als een optionele garnering, reserveer 2 hele asperges)
5 1/2 kopjes kippenbouillon
2 kopjes crème fraîche, plus meer voor garnering (optioneel)
1/4 theelepel versgeperst citroensap, plus meer als dat nodig is

Zo maak je het

Smelt de boter in een middelgrote pan op middelhoog vuur tot schuimen. Voeg de ui en knoflook toe en kook, onder af en toe roeren, tot ze zacht zijn, ongeveer 5 minuten. Breng op smaak met zout en peper. Voeg de asperges toe en kook 4 minuten. Voeg de kippenbouillon toe en breng aan de kook. Voeg de erwten toe en breng opnieuw aan de kook. Zet het vuur laag tot matig laag en laat sudderen tot de asperge heel zacht is, ongeveer 30 minuten.

Verwijder de pan van het vuur. Laat ze onafgedekt iets afkoelen, ongeveer 10 minuten. Pureer de soep met een blender tot het glad is, verwijder de kleine dop (het schenkdeksel) van het blenderdeksel en dek de ruimte af met een keukendoek (hierdoor kan stoom ontsnappen en voorkomt dat het blenderdeksel eraf valt). Breng de soep over in een schone pan en roer de crème fraîche erdoor en meet het citroensap. Proef en breng op smaak met meer zout, peper en citroensap als dat nodig is. laag vuur opwarmen. Bedek elke portie met een vleugje crème fraîche, indien gewenst. Als je de twee speren van asperges hebt gereserveerd, scheer ze dan dun met een mandoline-slicer en strooi ze bovenop de soep.

Laat je het mij weten via de reacties hieronder, Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #lekkeremaaltijd als je dit hebt gemaakt? Dat zou ik superleuk vinden!

eet smakelijk

4.5/5 (2)

Beoordeling