Paella is zonder enige twijfel een van de bekendste gerechten in Spanje, hoewel je er enorm mee kunt variëren wil ik je het paella met saffraan en tomaat recept niet onthouden. Deze is namelijk verrukkelijk! In het begin was het niet de bedoeling om een visueel mooi gerecht op tafel te zetten, inmiddels is dat het wel.

Paella is oorspronkelijk bedacht door boeren die restjes vlees, groente en vis door elkaar klaarmaakte en er met behulp van rijst een voedzame maaltijd van te maken. In de loop der jaren heeft dit gerecht zich echter ontwikkeld dat het in iedere streek in Spanje als een ware Spaanse specialiteit wordt gezien. Je kunt er makkelijk een eigen twist aan geven, zolang je de basis maar aanhoudt. Wat dacht je bijvoorbeeld van dit paella mixta recept? Paella met saffraan en tomaat is dus zomaar een variatie. Vul het aan met ingrediënten en seizoensproducten die je zelf lekker vindt!
Deze ingrediënten heb je nodig
saffraan (stengeltjes)
300 gram kip (soepkip)
(grote) garnalen
paella of risotto rijst
2 knoflook teentjes
bakje cherrytomaten
1 ui
zwarte/groene olijven
1 citroen
zout en peper
olijfolie

Zo maak je het
Leg de kip in een grote kookpan en dompel hem onder water. Laat de kip koken op middelhoog vuur gedurende 45 minuten, en voeg een snufje zout toe. Leg de saffraan in een schaaltje en giet er een beetje heet water (niet kokend!) overheen. Laat het een kwartier staan zodat de saffraan op volle smaak is, dan kan het bij de rijst.

Verwarm de oven voor op 170 graden en snipper het uitje. Zet daarna een koekenpan op het vuur en giet er een flinke scheut olijfolie in. Bak de paella of rissoto rijst en meng het goed door elkaar zodat de olijfolie er in trekt en het een mooie glans krijgt.

paella gerecht

Giet de warme bouillon van de getrokken kip erdoor en laat het vijf minuutjes borrelen. Maak daarna stukken van de kip. Voeg deze bij de rijst samen met het saffraan water. Zet de pan 15 minuten in de voorverwarmde oven, kijk er wel af en toe naar. Garneer het met een schijfje citroen, olijven en een aantal stukjes cherrytomaat.

Laat je het mij weten via de reacties hieronder, Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #lekkeremaaltijd als je dit hebt gemaakt? Dat zou ik superleuk vinden!

 

eet smakelijk

5/5 (1)

Beoordeling