In eerste instantie moest ik weinig van hebben: de wat mij betreft modegril die zo’n zeven jaar geleden de kop op stak toen we opeens werden doodgegooid door de zogenoemde heteluchtoven, beter bekend als de airfryer! Inmiddels is dat echter helemaal anders…

Kort gezegd: de airfryer is een hetelucht-oven in de vorm van een handzaam keukenapparaat. Je bereid daarin gerechten met behulp van hete lucht in plaats van, in het geval van snacks als friet, kroketten en frikandellen, frituurvet. En het feit dat er geen extra vet aan te pas komt, heeft zo z’n voordelen. Zo zorgt het feit dat je in het geval van friet met tot 80% minder vet te maken hebt, er voor dat je minder dan de helft aan calorieën binnenkrijgt. Snelle winst lijkt mij!

Omslag

De omslag kwam bij mij toen ik eind vorig jaar van mijn werkgever een kerstpakket met airfryer kreeg. En in het kader van een gegeven paard niet in de bek kijken zijn we aan het uitproberen gegaan. En nu, bijna een jaar later, zijn we volledig om: lang leve de airfryer!

Wat we inmiddels maken in deze keukenmachine? Natuurlijk friet, lekker krokant en minder vet. Maar ook staat met enige regelmaat een kroketje of kaassoufleetje op het menu. En naast ‘frituren’ gebruiken we het apparaat ook steeds meer voor het bakken/grillen van vlees en vis. En dat is niet alleen lekker, maar vaak ook heel snel klaar.

Zo is een hele kip van een dikke kilo na ruim een half uur gewoon eetklaar. Probeer dat maar eens in de oven. Wil je hierbij mals vlees en bovendien een knapperig korstje, kies voor een 15-20 minuten op de hoogste temperatuur en vervolgens een zelfde tijd op 150 graden om verder te garen. Dat is niet alleen voor de hele kip perfect, maar ook als je bijvoorbeeld drumstick of vleugeltjes gaat maken.

Groente

Ook heel lekker: het bereiden van groente in de airfryer! Wat dacht je van bloemkool: niet meer koken, maar een kwartier roosteren in hete lucht op 180 graden. En nooit meer dure gegrilde paprika’s uit een potje. Nee, in de airfryer tot ze flink zwart zijn en dan nog even stomen in een plastic zakje, velletje verwijderen en klaar. Ook lekker: mais, courgette, aubergine en eigenlijk alle groente die het ook goed doen op de BBQ. Snel klaar en bijzonder smakelijk.

Wat er de komende tijd op het menu staat? Ik denk dat ik mij ook ga richten op het bakken van zoete gerechten met de airfryer. Zo vond ik deze week airfryer-recepten voor onder andere oliebollen (airbollen), appelflappen en cake. Het uitproberen meer dan waard!

4.33/5 (3)

Beoordeling