gezond fruit

Het effect van geïmporteerde groenten en fruit

Groente en fruit die je buiten het seizoen koopt zijn vaak geïmporteerde groenten en fruit. Deze kunnen dus vanuit de hele wereld komen. Hoewel er tegenwoordig altijd wel het land van afkomst op de verpakking staat, weet je niet wat het effect is van het importeren van deze groenten en fruit. Deze vermelding is tegenwoordig bij wet verplicht, zodat jij precies weet uit welk land jouw groenten en fruit komen.

Grote ecologische voetafdruk

Doordat de groenten uit verre landen de halve wereld over moeten om in Nederland in de winkel te kunnen liggen, hebben deze groenten en fruit een zeer grote ecologische voetafdruk. Wat houdt dit in het kort in? Jij koopt bijvoorbeeld een paprika uit Peru. Dit product moet vanuit Peru overgevlogen worden naar Nederland om hier in de winkel te kunnen liggen. De reis die de paprika aflegt om uiteindelijk bij jou op jouw bord te kunnen liggen heeft een enorme impact op het milieu. Wees dus altijd bewust van het land van afkomst wanneer je een stuk groente of fruit koopt. Tegenwoordig wordt er ook een verscheidenheid aan groenten en fruit in Nederland zelf geproduceerd mits deze in het seizoen zijn natuurlijk.

De lekkerste seizoensgroenten en fruit

Groenten en fruit van Nederlands bodem zijn net zo lekker en misschien wel lekkerder dan geïmporteerde groenten en fruit. Het enige nadeel is dat je vastzit aan de seizoenen om je producten te kiezen. Ieder nadeel heeft ook zo zijn voordeel, namelijk dat je per seizoen afwisselt van groenten en fruit. Het afwisselen van seizoensproducten is erg belangrijk om alle vitaminen en mineralen binnen te krijgen. Tevens hebben seizoensgebonden producten een zeer hoge voedingswaarde. Een ander praktisch voorbeeld is dat seizoensgebonden producten vaak wat goedkoper zijn door het grote aanbod waar de supermarkten mee kampen. Wat je ook nog kunt doen om nog gezonder te eten, is het kiezen van biologisch eten. Bij biologisch groente en fruit zijn er namelijk geen bestrijdingsmiddelen gebruikt bij het verbouwen. Hierdoor weet je zeker dat je geen chemische bestrijdingsmiddelen binnenkrijgt.

Groente- en fruitkalender

Om te bepalen welke groenten en fruit je de komende tijd wilt eten, kun je gebruik maken van een groente-en fruitkalender. Hier zijn alle producten te vinden die in het seizoen zijn. Zo kun je een heel menu bedenken voordat je het seizoen in gaat. Op deze manier ben je niet alleen gezonder bezig maar ben je ook meer bezig met wat je allemaal eet. Meer bezig zijn met wat je eet heeft tot gevolg dat je vaak ook gezonder eet. Tegenwoordig kun je zelfs speciale groente- en fruitpakketten samenstellen bij bepaalde aanbieders om je te helpen bij de keuze van het groente en fruit.

30 jaar, oprichter van Lekkeremaaltijd.nl Kim staat graag in de keuken en heeft een voorliefde voor Azië. Ik ben ook gek op fotograferen. Zodra ik uit bed stap denk ik aan eten. Op mijn website vul ik de bladzijden met mijn culinaire avonturen. Het liefst iedere dag iets nieuws. Een recept, een video of een hotspot die ik heb bezocht. Je zou dus kunnen zeggen dat ik gek ben op food en alles daar omheen.

Laat een reactie achter

Je email adres wordt niet opgeslagen of gedeeld met derden. *