Als je al eens graag rondwandelt in je favoriete stad, heb je het wellicht al vaak zien verschijnen: specialty coffee bar. Vaak ziet het er supergezellig uit en kan je er een erg lekkere latte en espresso drinken. Maar wat is nu het verschil met koffie uit de supermarkt? En belangrijker nog: proef je het verschil ook?

Allerhoogste kwaliteit koffie

Kort gezegd is specialty koffie, koffie van de allerbeste kwaliteit. Maar hoe maak je nu de beste koffie? Hiervoor moet je naar elke stap van het koffieproces kijken. Koffiebonen zijn eigenlijk de pitjes van de koffiebes, de bes van de koffieplant. Deze pitjes worden later verwerkt en gebrand en zo krijg je de bruine koffiebonen zoals we die kennen. Daarna worden de bonen gemalen en brouw je je koffie. Bij specialty koffie is elke stap belangrijk: de herkomst en het telen van de ongebrande koffieboon, de verwerking van de koffieboon door de koffieboer en de koffiebrander en de skills van de barista (of maker van de koffie). Door elke stap in het proces te optimaliseren, bekom je koffie die met uiterste zorg en expertise tot stand is gekomen en die ook de beste kwaliteit heeft.

Drie belangrijke kenmerken van specialty coffee

Algemeen genomen voldoet specialty coffee aan de volgende drie kenmerken: er gebeurt een selectieve pluk van de beste bonen die een score van meer dan 80 moeten behalen op de ‘Coffee Review scale’ van de Specialty Coffee Association (SCA). Ten derde mogen de bonen maar een maximum van 5 ‘fouten’ hebben per 350 gram. Deze fouten kunnen foutjes zijn in het productieproces, maar ook de verbranding van de boon.

Ook in de koffie industrie is er de afgelopen jaren meer aandacht voor duurzaamheid en transparantie. Nu al zijn lokale specialty koffiebranderijen vaak ook open over de herkomst en productieproces van hun koffie, maar dit is nog geen expliciet criterium voor specialty koffie. Voorstanders van een duurzamere koffieteelt, ijveren dus nu ook dat duurzaamheid en zorg voor de natuur en koffieboeren extra criteria moeten worden om het label specialty coffee te verdienen.

Supermarkt koffie: de taste test

Belangrijk om te weten is dat de smaak van specialty coffee niet per se voor iedereen ‘beter’ zal zijn. Zoals altijd: smaken verschillen. Door de bewuste keuze om de groene koffiebonen zacht te verbranden om meer complexe smaken te krijgen, is specialty koffie vaak minder bitter of fel. Hou jij wel van zo’n bittere koffie, dan ben je misschien minder fan van de subtiele en complexe smaken van specialty koffie. Vind je complexe koffie ook in de supermarkt? Jawel hoor: onze favoriete supermarkt koffie is de Lavazza Oro. Met zijn fruitige en bloemige smaak, realiseert hij een mooie complexe smaak die velen zal smaken.

En nu is het aan jullie: wandel langs je lokale specialty koffiebranderij en vraag wat meer informatie over hun koffie en vergelijk het met je favoriete supermarkt koffie. Proef jij het verschil?

No ratings yet.

Beoordeling