Wanneer je denkt aan een typisch Franse delicatesse, denk je waarschijnlijk al gauw aan de bekende ratatouille, boeuf borguignon of de escargots. Ook de typisch Franse delicatesse genaamd ‘foie gras’ behoort tot het rijtje. Wat deze delicatesse eigenlijk is, hoe het smaakt én waar je het kunt proeven, zetten we hieronder voor je op een rij.

Foie gras: wat is dat?

De betekenis van foie gras is vette lever. Als je een foie gras hebt besteld, krijg je een vette lever van de gans of eend voorgeschoteld. Wanneer je in een Frans restaurant zit en je wil foie gras bestellen, heb je de keuze uit foie gras d’oie en foie gras de canard. ‘Oie’ staat voor gans en ‘canard’ staat voor eend. Zo weet je dat je de juiste keuze maakt, want er zit namelijk wel degelijk een verschil tussen de smaak van een eend en een gans.

De smaak van foie gras

De smaak van foie gras staat bekend als enorm mals en zacht. Toch smaakt de ganzenlever wel anders dan de eendenlever. De eendenlever is namelijk iets overheersender en meer aanwezig qua smaak dan de ganzenlever. De ganzenlever is namelijk een tikkeltje subtieler en zachter. Al met al is de smaak van foie gras zacht, mals en simpelweg het proberen waard.

Hier kun je foie gras proeven

We benoemden net al dat foie gras een typisch Franse delicatesse is. Wanneer je eens in Frankrijk bent is het dan zeker de moeite waard om deze delicatesse eens te proeven. Maar, waar komt foie gras vandaan? Oftewel: in welke streek kun je de échte foie gras proeven? Hiervoor moet je naar het zuidwesten van Frankrijk afreizen. In deze streek wordt namelijk voornamelijk foie gras geproduceerd. 

Toch hoef je niet per se naar het zuidwesten van Frankrijk af te reizen om deze delicatesse te proeven. Je kunt namelijk ook een stukje Frankrijk naar jezelf toehalen. Zo kun je namelijk foie gras bestellen op foiegrasgourmet.com. Deze foie gras is van hoge kwaliteit en is afkomstig uit Frankrijk. Ervaar zelf de smaak van deze delicatesse en ontdek of jij er ook fan van bent, net als menig inwoner van Frankrijk.

Foie gras verwerkt in gerechten

Foie gras wordt voornamelijk verwerkt als paté. Ook kan het zijn dat je de foie gras in plakjes of stukjes moet snijden. Foie gras is heerlijk als smeersel of plakje op een toastje. Ook kun je foie gras verwerken in vleesgerechten, zoals tournedos of rundvlees. Daarnaast kun je foie gras serveren met groenten zoals witlof. Het is maar net wat jij lekker vindt!

No ratings yet.

Beoordeling