Het stond al een tijdje op mijn lijstje, Turkse pizza (lahmacun) maken. Ik had eigenlijk geen idee hoe ik dit moest maken. Meestal kocht ik deze bij de lokale Turkse supermarkt. En die waren altijd heel erg lekker! Eigenlijk at ik iets waarvan ik helemaal niet wist hoe ik het moest maken..

Net als de Italiaanse en Chinese keuken denk ik dat de Turkse pizza inmiddels zo is ingeburgerd dat het “vernederlandst” is. Ik wilde wel graag een traditionele Turkse pizza maken, maar wat is dat eigenlijk en hoe eet je het? De echte Turkse naam voor deze maaltijd is lahmacun, maar de meeste Nederlanders zullen ‘m onder die naam niet herkennen.. Het is een bodem van deeg die bestreken wordt met een mengsel van gehakt, saus en verschillende kruiden. Deze bak je af en rol je op, dan eet je de Turkse pizza traditioneel.

Je kunt er natuurlijk mee variëren, zo kennen we allemaal wel de Turkse pizza met döner of met varkensreepjes. Zelf ben ik fan van het laatste, en dan wel met een flinke hoeveelheid knoflooksaus. Het liefst natuurlijk zelfgemaakt. Eerlijk is eerlijk, het kost wel even wat tijd om een Turkse pizza te maken. Maar als je dit eenmaal gedaan hebt, dan koop je ze niet meer uit de diepvries. Ze zijn namelijk verrukkelijk!




Deze ingrediënten heb je nodig voor de bodem

200 gram bloem, plus een beetje meer om te bestuiven
70 gram volkorenbloem (als je gebruik maakt van een bakplaat)

Deze ingrediënten heb je nodig voor de topping

2 grote tomaten
1 rode paprika
75 gram paprikapuree (verkrijgbaar bij de Turkse winkel)
5 gepelde knoflook teentjes
1 bosje bladpeterselie
2 tl chilivlokken
1 tl gemalen zwarte peper
200 gram lamsgehakt

Zo maak je het

Verwarm als eerst de oven voor op de hoogst mogelijke stand (het liefst zo dicht mogelijk bij 300 graden). Leg een pizzasteen of een bakplaat in de oven zodat deze heet wordt. Zeef vervolgens de bloem in een grote kom en doe hier 1 theelepel zout bij. Maak een kuiltje in het midden en schenk hier 125 ml lauw warm water in. Kneed nu het deeg stevig door elkaar en doe dit ongeveer 5 minuten. Bestuif nu het werkblad met een ruime hoeveelheid bloem en verdeel het deeg in vier stukken. Dek de grote kom af met een vochtige theedoek en laat het in een verwarmde ruimte staan.

Snijd nu de tomaten aan de onderkant in en doe deze in een hittebestendige schaal. Schenk hier kokend water bij en laat het 40 seconden staan. Leg ze daarna in een andere kom met koud water en ontvel de tomaten. Hak ze daarna grof. Verwijder daarna de zaadjes uit de paprika en hak deze ook in stukken. Pureer vervolgens de paprika met de tomaten. Voeg hier knoflook, peterselie, peper, chilivlokken en de zout toe.

Leg een van de deegballen op het werkblad met bloem en bestuif ook je handen. Met een deegroller maak je nu zo plat mogelijke stukken van de ballen totdat je ongeveer 25 cm doorsnede hebt. Doe dit ook met de andere drie ballen. Verdeel het lamsmengsel met een eetlepel over het deeg en druk het met je handen in het deeg.

Haal nu de bakplaat uit de oven en leg hier een stukje bakpapier in. Bestuif daarna de bakplaat met het volkoren bloem en bak de Turkse pizza in ongeveer 5 minuten af totdat de randen mooi donkerbruin en knapperig zijn.

Intussen kun je voor de vulling een ui snijden in dunnen ringen. Bestrooi deze met wat olijfolie, zout, peper en citroensap. Verdeel dit over de vers afgebakken lahmacun.

Laat je het mij weten via de reacties hieronder, Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #lekkeremaaltijd als je dit hebt gemaakt? Dat zou ik superleuk vinden!

eet smakelijk

4.67/5 (3)

Beoordeling