Je wilt graag stoppen met roken en op gewicht blijven, maar je bent bang dat je een aantal kilo’s aankomt? Je kunt er natuurlijk voor kiezen om de analoge sigaret te vervangen door een elektronische. Deze zijn bij verschillende winkels en webshops verkrijgbaar.

Meestal komen mensen een aantal kilo’s aan zodra ze gestopt zijn met roken. In dit artikel lees je een aantal tips & tricks die je zou kunnen doen om je te helpen met stoppen met roken, en daarbij op gewicht te blijven. Nicotine is de stof in de sigaret die ervoor zorgt dat je verslaafd raakt aan roken. Dit begint in feite al bij het eerste trekje van de eerste sigaret die je rookt. Nicotine is een stimulerend middel die onder andere een opwekkend gevoel teweeg brengt en zorgt voor een betere concentratie.

De lichamelijke effecten van nicotine zijn: verhoging van de bloeddruk en hartslag en lichamelijke afhankelijkheid. Wanneer je langere tijd geen sigaret rookt treden er ontwenningsverschijnselen op. Denk hierbij aan hoofdpijn, stemmingswisselingen en rusteloosheid. Iedereen die rookt zal dit herkennen.




Nicotine en eetlust

Nicotine is tevens de stof in tabak die ervoor zorgt dat je minder eetlust hebt. En het zorgt voor een zogenaamd rustmetabolisme, deze toename is echter wel heel klein, maximaal 5% tot een uur na het roken van een sigaret. Dat komt neer op ongeveer 50 kcal per dag voor iemand die een pakje sigaretten per dag rookt. Het directe effect van nicotine verklaart dus dat na het stoppen met roken iemand minder dan 300 gram per maand zwaarder wordt.

Iets dat meer voor de hand liggend is een hogere inname van voeding. Roken vermindert namelijk de zin in eten. Dit komt doordat nicotine zorgt voor een afgifte van dopamine in de hersenen. Dopamine is een neurotransmitter die ook wordt afgegeven wanneer je een compliment krijgt, iets lekkers eet of wanneer je een beloning krijgt. Het zorgt voor een geluksgevoel. Dit plezierige gevoel zorgt ervoor dat je bepaalde gedragingen wilt herhalen, zodat je opnieuw een geluksgevoel beleeft. Het roken van een nieuwe sigaret dus!

Nadat je een sigaret hebt gerookt is het makkelijker om ongezonde voeding links te laten liggen. Hoe meer iemand rookt, hoe groter dit effect is. Zodra je stopt met roken mis je deze ‘dopamine shot’ en kan de zin in een lekkere ongezonde snack toenemen, ter compensatie van het missen van de sigaret. Ook de smaak en geur organen werken beter wanneer je niet rookt. Daardoor smaakt alles lekkerder en eet je bewust of onbewust meer. Rokers zijn mede hierdoor over het algemeen minder zwaar dan mensen die niet roken. Dit geldt voor zowel mannen als vrouwen van alle leeftijden. Mensen die stoppen met roken gaan vaak wel meer bewegen.

De e-sigaret als vervanging?

Veel ex-rokers nemen de proef op de som en laten het analoge roken achter zich liggen, en gaan digitaal roken. De e-sigaret wint enorm aan populariteit en je komt ze daardoor steeds vaker tegen. Je kunt deze elektronische sigaretten denk ik prima gebruiken als hulpmiddel om te stoppen met roken. Je zou de e-sigaret bijvoorbeeld eerst kunnen gebruiken met nicotine, en later zonder nicotine. Deze zijn verkrijgbaar bij verschillende webshops en er zijn elektronisch roken winkels.

Tips om overgewicht tegen te gaan

Kom van die bank af en ga bewegen! Het liefst iedere dag. Het stoppen met roken vertraagt de stofwisseling wel, maar zodra je gaat sporten verhoog je de energiebehoefte. Daarnaast is sporten heerlijk met schonere longen.

Zorg voor genoeg afleiding. Zodra je merkt trek te krijgen in een sigaret ga dan iets doen. Zoek vrienden of familie op of zoek een leuke hobby waarbij je een dopamine shot krijgt. (Je hoeft niet meteen te gaan bungee jumpen..)

Let op met alcohol! Wanneer je alcohol drinkt krijg je veel calorieën binnen. Ook zal je door het nuttigen van drank eerder zin krijgen in ongezonde snacks. En is het verleidelijker om een sigaret te roken.

Vond je dit artikel waardevol? Help dan mee om dit blog bericht de delen met anderen. Klik hieronder om dit bericht te delen! Ik zou het ook leuk vinden als je een reactie achterlaat!

5/5 (1)

Beoordeling